Ukratko
StoryEditor

Kako uvesti digitalizaciju u poslovanje uz pomoć bespovratnih sredstava u 2022.?

17. Ožujak 2022.

Pred vratima su natječaji za korištenje EU sredstava koji donose odlične prilike mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima za podršku u poslovanju fokusiranog na digitalizaciju. To znači da se poduzetnici mogu usmjeriti na ulaganje u digitalne alate i opremu za uvođenje novih ili poboljšanja postojećih poslovnih procesa koji uključuju upravljanje ljudskim potencijalima, financijsko upravljanje, strateško planiranje, logistiku, marketing, prodaju i sve ostale procese koje obuhvaća gotovo svako poslovanje. Takve sustave poznajemo pod imenima kao što su Enterprise Resource Planning (ERP), Supply Chain Management (SCM) i Customer Relationship Management (CRM), Document Management System (DMS) itd.

Svako ulaganje nosi rizike, no u današnje doba prilagodba tržištu zahtijeva ulaganje u bilo kakav oblik digitalizacije. S obzirom na tehnološki napredak i mogućnosti financiranja koje se najavljuju kroz bespovratna sredstava i kreditiranje projekata, može se reći da je veći rizik ne prihvatiti takve prilike i uvjete koje stvara tržišna utakmica u cjelokupnom digitaliziranom lancu opskrbe.

Implementacija alata i platformi donosi skup nerazumijevanja za poduzetnika i zaposlenike. Vođeni time, za kvalitetan pristup i odgovornost prema vlastitom poslovanju, uvijek je preporučljiv angažman stručnjaka, kako za samu implementaciju digitalizacije u poslovanje tako i za financiranje iste. Dok se poduzetnici usmjeravaju na vlastito poslovanje, stručnjaci će detektirati probleme i izazove koji će se nalaziti na putu do efikasnog poslovanja.

Kako digitalizirati poslovanje?

image

Sara Anić

foto
 Primjer pružatelja usluge ERP sustava za velika i srednje velika poduzeća je tvrtka Login koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija, IT infrastrukturom i integracijom istih. Pokriva trgovinu i skladišno poslovanje, proizvodnju i planiranje resursa, hotelijerstvo i turizam te javni sektor.

Danas tvrtke gotovo da ne mogu poslovati bez sustava poput ERP-a, i svako odgađanje digitalizacije procesa nazaduje poslovanje s obzirom da poduzetnička okolina stvara pritisak na one koji je ne prate. To su mnoge tvrtke, a i zaposlenici osjetili kroz otežan način rada, kašnjenje isporuke, administrativne poteškoće pa i komunikacijske probleme koji nastaju zbog prevelikog obima posla i neusklađenih internih procesa za koje upravo takvi sustavi poput ERP-a predstavljaju rješenje.

S druge strane, Aestus Grupa i sama je primjer tvrtke koja razvija vlastito digitalno rješenje prilagođeno mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Parra softver je inovativni računovodstveni program za praćenje poslovanja, a zastupa zelenu i digitalnu tranziciju. Aestus Consulting tim pritom djeluje kao savjetnik i olakšava poduzetnicima svih veličina identificirati mogućnosti financiranja.

Digitalizacija u turizmu

Hrvatske turističke tvrtke vrlo se često susreću s mukotrpnom administracijom koju moraju slijediti u formiranju i provedbi svakodnevnog poslovanja gdje nastupa Login.

image

Davor Hero

foto
 Tvrtka, između ostalog, nudi praktičan i specijaliziran modul namijenjen turističkim agencijama koje se bave organizacijom evenata, izleta i transfera te grupnih putovanja za administrativno rasterećenje djelatnika agencije. Na taj način agencije su primarno fokusirane na turističke djelatnosti dok aplikacija omogućuje jednostavno planiranje troškova i prihoda svakog paket aranžmana po svakoj uključenoj usluzi. Login-ova centralna aplikacija će poduzetniku pružiti izvanredno iskustvo poslovanja kroz povezane alate koji se koriste za operativni rad. Aplikacija omogućuje pravovremenu i pouzdanu manipulaciju i evidenciju podataka kroz niz automatiziranih procedura što poduzetniku osigurava redovno praćenje procesa.

Također, jedan od primjera za digitaliziran proces je Login-ova cloud aplikacija namijenjena rastućim Yacht Charter tvrtkama za upravljanje Yacht Charter flotom u nautičkom turizmu. Modul je namijenjen tvrtkama koje žele uspješno upravljati troškovima i prihodima čarter flote. U integraciji s vodećim Yacht Charter sustavima rezervacija, ova platforma objedinjuje prodajno orijentirani online sustav rezervacija i marketing modul, napredno upravljanje flotom kroz transparentan sustav praćenja servisa.

Različite djelatnosti zahtijevaju specifične funkcionalnosti, stoga Login svoja digitalna rješenja formira u praktične, gotove pakete koji prate specifičnosti pojedinog sektora.

Digitalizacija u proizvodnom sektoru

Programsko rješenje za upravljanje proizvodnim tvrtkama napredna je programska aplikacija za tvrtke koje se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom proizvoda te pružanjem usluga. Primjenom moderne tehnologije i visokih sigurnosnih protokola, prostorna udaljenost centrale i proizvodnih pogona ne utječe na besprijekorno funkcioniranje sustava i pružanje usluge uvođenja, korisničke podrške i održavanja proizvodnog procesa za manje i veće serijske proizvodnje.

- Ova rješenja lokalizirana su za tržišta Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a aktivno ih koristi 200-tinjak tvrtki s preko 10000 operatera u svakodnevnom poslovanju, diljem Regije - navodi Davor Hero iz Login-a.

Navedeni cjelokupan digitalizirani proces sam po sebi je skup automatiziranih radnji i nezamislivo je ne posjedovati sustav koji ih obuhvaća dok je poduzetnik usmjeren na vlastito poslovanje koje također zahtjeva vrijeme i resurse. Svaka eliminacija suvišnih poslovnih koraka je prijeko potrebna i potiče se ne samo radi bržeg napredovanja gospodarstva već i zelenih ciljeva Europske Unije koji se direktno digitalizacijom i postižu.

Budući izazovi su potom usmjereni na digitalne robote koje povezuju sve sustave, a tvrtka Login i tu može pomoći.

Izvori financiranja u 2022.

Nova financijska perspektiva kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost i Višegodišnji financijski okvir donosi mogućnost dvostruko većeg financiranja u odnosu na prethodni višegodišnji proračun, a najavljeni natječaji će poduzetnicima svih veličina omogućiti upravo uvođenje takvih sustava i digitalnu transformaciju.

Mnogi natječaji će obuhvaćati upravo takva ulaganja u opremu i softvere, zatim u edukacije zaposlenika kako bi se podigla tehnološka spremnost poduzeća, ali i konzultantske usluge stručnjaka za financiranje projekata. 

Poziv svim poduzetnicima jest da isplaniraju vlastito poslovanje uz pomoć bespovratnih sredstava i subvencioniranih kreditiranja.

- Bespovratna sredstva osiguravaju i angažman stručnjaka upravo zato da poduzetnik ne bi samostalno snosio troškove procesa u pripremi projekta i implementaciji - poručuje Sandra Anić iz tvrtke Aestus Consulting koja zajedno sa svojim suradnicima dijeli strast prema tehnološkom napretku gospodarstva.

Kad se očekuju javni pozivi?

Javni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za digitalizaciju očekuju se kroz svibanj i lipanj 2022. godine, te za turistički sektor tijekom ljeta. Vrijeme je na strani poduzetnika ali ga je dobro pametno iskoristiti, stoga isplanirajte poslovanje, izdvojite vrijeme za odabir pravih rješenja i suradnika, i krenite. Poticaj je to za nove mlade tvrtke na tržištu ali i za veterane kojima nove konkurencije diktiraju poslovanje.

Svaki uspješni projekt kreće sa dobrim planom, stoga započnite sa dogovorom termina sastanka i pobrinite se za uspješnost projekta. 

Za informacije o financiranju i natječajima obratite se Aestus Consulting timu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koji je u protekloj godini poduzetnicima osigurao 86 milijuna kuna sredstava.

Pridružite se besplatnom online eventu

Sljedećeg utorka pridružite nam se na besplatnom i neformalnom online eventu - NET&CHAT. 

Okupili smo kul ekipu. Sandra Anić iz Aestus Consultinga, Jan de Jong iz Webpower Adria i Bojan Hadzisejdic, MBA iz Nephos razgovarat će o korištenju EU fondova za digitalizaciju poslovanja kroz primjere dobre prakse i digitalnih alata koji su dostupni poduzetnicima svih veličina. 

Razgovor će biti na engleskom jeziku, a saznat ćete kako se možete prijaviti na natječaje u 2022. i koja digitalna rješenja možete jednostavno implementirati. 

Prijavite se ovdje i vidimo se u utorak!

27. travanj 2024 21:27