Ukratko
StoryEditor

Kina planira ulaganja veća od 135 milijardi eura u proizvodnju poluvodiča

13. Prosinac 2022.

Kina planira paket pomoći vrijedan više od 135 milijardi eura za razvoj svoje industriju poluvodiča, rekla su tri izvora.

Peking planira odobriti jedan od svojih najvećih paketa fiskalnih poticaja tijekom pet godina, uglavnom kroz subvencije i porezne olakšice za jačanje proizvodnje poluvodiča i istraživanja, rekli su izvori.

Plan koji bi prema izvorima mogao biti realiziran već u prvom kvartalu sljedeće godine, dosad nije objavljen.

Kako se doznaje, većina financijske pomoći koristila bi se za subvencioniranje kupovanja domaće poluvodičke opreme od kineskih tvrtki. Kompanije bi imale pravo na subvenciju od 20 posto na troškove nabave.

Kina je objavila da joj je razvoj industrije čipova politički prioritet.

Plan fiskalne potpore dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden u kolovozu potpisao zakon kojim se osigurava 52,7 milijardi dolara bespovratnih sredstava za proizvodnju i istraživanje poluvodiča u SAD-u, kao i porezne olakšice za tvornice čipova čija se vrijednost procjenjuje na 24 milijarde dolara.

S paketom poticaja Peking cilja dići potpore kineskim tvrtkama za proizvodnju čipova kako bi izgradile, proširile ili modernizirale domaće pogone za proizvodnju, montažu, pakiranje te istraživanje i razvoj, rekli su izvori.

Najnoviji kineski plan uključuje i povlašteni porezni položaj za domaću industriju poluvodiča.

04. svibanj 2024 19:40