Ukratko
StoryEditor

Kina zabilježila najmanje stranih ulaganja od 1998. godine

06. Studeni 2023.
Kina, ulaganja, strana ulaganja

Kina je zabilježila prvi kvartalni manjak u izravnim stranim ulaganjima, pokazuju podaci o platnoj bilanci, odražavajući suzdržanost stranih tvrtki u uvjetima sve izraženijih geopolitičkih napetosti.

Preliminarni podaci o kineskoj bilanci plaćanja u trećem kvartalu pokazali su minus u obvezama izravnih stranih ulaganja u razdoblju od srpnja do rujna od 11,8 milijardi dolara.

To je prvi tromjesečni manjak otkad je kineski regulator počeo prikupljati podatke 1998. godine, što bi se moglo povezati s nastojanjima zapadnih zemalja da se u uvjetima sve izraženijih geopolitičkih napetosti manje oslanjaju na azijskog diva, nagađa Reuters.

Podaci naglašavaju izazove s kojima se Peking suočava u privlačenju stranih investitora nakon poteza zapadnih vlada.

- Slaba inozemna ulaganja možda su dijelom posljedica repatrijacije dobiti multinacionalnih kompanija - napisali su analitičari Goldman Sachsa, izdvajajući među razlozima i razliku u kamatnim stopama u Kini i u razvijenim zemljama.

Budući da su kamatne stope u Kini ‘niže kroz duže vremensko razdoblje‘, a u drugim zemljama ‘više kroz duže vremensko razdoblje‘, pritisci na odljev kapitala vjerojatno će potrajati - smatraju u Goldman Sachsu.

27. travanj 2024 22:49