Ukratko
StoryEditor

Kineski izvoz snažno porastao na početku godine

07. Ožujak 2024.
Kina, proizvodnja, izvoz, kineski proizvod

Kineski izvoz snažno je porastao u siječnju i veljači, pokazali su podaci carinske uprave, signalizirajući oporavak globalne trgovine.

U prva dva ovogodišnja mjeseca izvoz iz drugog gospodarstva svijeta porastao je za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.

Carinska uprava objedinjuje podatke za prva dva mjeseca u godini kako bi neutralizirala oscilacije povezane s pomičnom Lunarnom novom godinom koja ove godine pala u veljači. U prosincu izvoz je bio porastao za 2,3 posto u odnosu na isti mjesec 2022.

Uvoz je u siječnju i veljači uvećan za 3,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon stagnacije na kraju 2023.

Trgovinska bilanca za prva dva ovogodišnja mjeseca pokazala je višak od 125,16 milijardi dolara. U prosincu iznosio je 75,3 milijarde dolara.

Kineski izvoz u SAD ponovo je porastao u siječnju i veljači, i to za pet posto. U prosincu bio je potonuo za 6,9 posto. Izvoz u Rusiju poskočio je za 12,5 posto.

Izvoz u EU smanjio se pak za 1,3 posto.

Kineski premijer Li Qiang objavio je u utorak da ciljaju stopu rasta u ovoj godini od oko pet posto i obećao transformaciju razvojnog modela koji se trenutno uvelike oslanja na izvoz gotovih proizvoda, napominje Reuters.

27. travanj 2024 11:58