Ukratko
StoryEditor

Konferencija „Pametne komunikacije za proizvodnju“

26. Siječanj 2018.

U kongresnom centru hotela Antunović u Zagrebu 25. siječnja 2018. održana je konferencija ‘Pametne komunikacije za proizvodnju‘ u organizaciji tvrtke MICRO-LINK, ovlaštenog Motorola Solutions Partnera u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj.

Konferencija je okupila oko 130 sudionika, ključnih predstavnika proizvodne industrije u Hrvatskoj te stručnjaka koji se aktivno bave temama digitalne transformacije proizvodnje. Stručnjaci koji se bave unaprjeđenjem proizvodnje te su uključeni u upravljačke procese i implementaciju ICT rješenja u proizvodnji imali su se prilike informirati o svjetskim trendovima u pametnoj proizvodnji te saznati kako umreženi proizvodni sustavi mogu doprinijeti digitalnoj transformaciji industrije.

>>>Budite dio najveće konferencije iz područja upravljanja ljudskim potencijalima

Konferenciju je svečano otvorila njegova ekselencija veleposlanik Robert Kohorst koji je pozdravio sve sudionike u ime Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je ujedno bilo i prvo službeno obraćanje veleposlanika Kohorsta javnosti od kad je preuzeo dužnost veleposlanika Sjedinjenih Država u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik Kohorst se zahvalio Motoroli i Micro-Linku na organizaciji konferencije o pametnoj proizvodnji, koja je zasigurno jedan od osnovnih stupova svakog gospodarstva.

 

[caption id="attachment_318319" align="aligncenter" width="686"] Foto: Robert Kohorst[/caption]

Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iznio je zanimljive podatke o trenutnom stanju prerađivačke industrije u Hrvatskoj kao i konkretne planove i smjernice strategija digitalne transformacije hrvatske industrije, na putu prema Industriji 4.0. Dodatno je istakao potencijal IoT komunikacijskih rješenja po pojedinim sektorima djelatnosti te važnost uloge komunikacijskih rješenja u digitalizaciji industrije.

[caption id="attachment_318321" align="aligncenter" width="685"] Foto: Nedeljko Štefanić[/caption]

Sean Fitzgerald, voditelj marketinga rješenja tvrtke Motorola Solutions, predstavio je ključne svjetske trendove za pametnu proizvodnju (Industrija 4.0, digitalizacija, IIoT (industrijski Internet of Things), SCADA / telemetrija) kao i glavne izazove s kojima se susreću proizvođači pri planiranju i implementaciji ovih tehnologija. G. Fitzgerald prezentirao je Motorolinu viziju povećanja produktivnosti te mogućnosti primjene naprednih komunikacijskih rješenja za pametnu proizvodnju.

- Učinkovita komunikacija nalazi se u samom središtu pametne proizvodnje. Odnosi između ljudi, ljudi i strojeva i između samih strojeva moraju besprijekorno funkcionirati kako bi se osigurale optimalne performanse, naglasio je Fitzgerald.

>>>Hrvatska kreće u regulaciju ‘nepoželjne komunikacije’ na internetu

Fitzgerald iz Motorola Solutions prezentirao je dobra iskustva tvrtke Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Ltd u primjeni Motorola rješenja u segmentima sigurnosti, održavanja i logistike koja su rezultirala povećanom produktivnošću te sigurnošću zaposlenika.

- Povećana konkurencija znači da proizvođači trebaju povećati kvalitetu i proizvodnju, uz istovremeno smanjivanje troškova i veću zaštitu zaposlenika. Pametni proizvođači grade udružene sustave i procese kako bi podržali te potrebe, izjavio je g. Zuber.

Ivica Kontent u ime tvrtke Micro-Link prikazao je na koje sve načine integrirana komunikacijska rješenja tvrtke Motorola Solutions mogu povećati učinkovitost, produktivnost i sigurnost radnika.

- Istraživanje tržišta za proizvodnu industriju pokazalo je kako 96% direktora smatra da je neučinkovita komunikacija glavni razlog za većinu zastoja i problema u proizvodnji, naveo je Kontent.

Jedinstvena Motorola komunikacijska platforma ima mogućnost objedinjavanja raznih poslovnih sustava kao što su na primjer upravljanje alarmima, dispečerske aplikacije, nadzor i kontrola raznih uređaja, lokacijske usluge (praćenje kretanja vozila, roba i radnika) i povezivanje informacija o pozicioniranju s raznim sigurnosnim funkcijama i alarmima.

- Nove komunikacijske tehnologije i digitalizacija pružaju proizvođačima mnogo naprednih mogućnosti da povećaju produktivnost svojih pogona i sigurnost zaposlenika, te da znatno unaprijede konkurentnost svog poduzeća na tržištu, dodao je.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, u svojstvu voditelja odjela za pripremu i provedbu projekata u području jačanja poslovne konkurentnosti iznio je podatke o aktivnostima i dostupnim programima potpore pametnoj proizvodnji u Hrvatskoj.

Darko Liović iz tvrtke Impuls savjetovanje dao je pregled trenutno dostupnih EU fondova te najavio mogućnosti za financiranje investicija u pametnu proizvodnju. U svom izlaganju posebno je istaknuo važnost ICT sektora i digitalizacije kao zamašnjaka rasta gospodarstva, te je sudionicima iz proizvodnje dao konkretne upute i smjernice za podnošenje prijava na EU fondove.

U najzanimljivijem dijelu konferencije inženjeri iz Micro-Linka demonstrirali su praktične primjene komunikacijskih rješenja za optimizaciju proizvodnje - funkcionalnosti grupne komunikacije, brzog alarmiranja, lociranja radnika u slučaju opasnosti, razne telemetrijske mogućnosti, kao i IoT aplikacije.

Na samom kraju konferencije organizirano je nagradno izvlačenje za sve sudionike, a sretne dobitnike Motorola Solutions nagradila je s 5 kompleta radio stanica namijenjenih za ekstremne uvjete.

Sudionici iz industrije su bili zadovoljni što su imali prilike dobiti uvid u svjetske trendove te uživo pogledati neka napredna komunikacijska rješenja i tehnologije koje u budućnosti mogu uvelike pridonijeti razvoju pametne proizvodnje u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 03:30