Ukratko
StoryEditor

Konferencija ‘Što je EU?‘: Mladi bi trebali biti politički odgovorniji i više participirati

06. Veljača 2019.

Istraživanja diljem svijeta pokazuju slabu uključenost mladih u izborne procese, što je potvrđeno i u Hrvatskoj 2014. godine kada je na izbore za Europski parlament izašlo svega 13 posto ove populacije.

S ciljem poticanja građana, posebice mladih, da izađu na europske izbore u svibnju ove godine, u Zagrebu je održana međunarodna konferencija ‘Što je Europska unija?‘ u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

- Sve države članice Europske unije obvezale su se mlađima od 25 godina pružiti kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, naukovanja ili stažiranje u roku od četiri mjeseca nakon završetka formalnog obrazovanja odnosno od trenutka kad su službeno postali nezaposleni. Prihvatite mogućnosti koje vam se nude, ali nikada nemojte zaboraviti odakle potječete, okupljenima je poručio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj provodi brojne aktivnosti u cilju povećanja političke participacije građana, koje je predstavila voditeljica Ureda Violeta Simeonova Staničić: Kampanja ovajputglasam.eu za cilj ima informirati i uključiti što veći broj građana, a prije svega mladih, kako bi se na razini cjelokupne javnosti osvijestila važnost izbornih procesa, sudjelovanja građana u donošenju odluka, ali i utjecaja na budućnost Europe, država članica i sredina u kojima živimo.

S njom se složio i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević, koji je istaknuo da nikada više Europljana nije bilo zaposleno nego danas, no velik broj građana osjeća nezadovoljstvo. „To predstavlja velik izazov za nas – pokazati ljudima da Europska unija radi za njih, odnosno da su upravo oni ti koji kreiraju život kakav žele. U kontekstu mladih ljudi, jedan od većih izazova je reforma obrazovanja kroz koju bi praksom mlade trebalo bolje pripremiti za tržište rada“, istaknuo je Baričević.

Član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski predstavio je nacionalni projekt I moj glas je bitan u sklopu kojeg DIP informira i educira učenike četvrtih razreda srednjih škola diljem Hrvatske o važnosti aktivnog sudjelovanja u političkom životu zemlje.

Na drugom dijelu konferencije, naglasak je stavljen na važnost društveno-političke aktivnosti mladih o čemu su na okruglom stolu raspravljali predstavnici Mreže mladih Hrvatske, inicijative Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Mreže udruga Zagor. Sudionici su detektirali ključne probleme uključenosti mladih u političke procese kako u europskim zemljama, tako i u Hrvatskoj, a to su nesiguran položaj mladih na tržištu rada, nedovoljno poticanje demokratske participacije, nepoznavanje tijela Europske unije i njihova rada te izostanak osjećaja da Europska unija doprinosi njima i njihovom životu. Zaključno, mladi imaju osjećaj da ako ne mogu utjecati na svoju zajednicu, ne mogu utjecati ni na Europsku uniju, složili su se sudionici.

Konferencija „Što je Europska unija“ održana je u sklopu europskog projekta CROSS OVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament. Tako su sudionici iz Češke, Slovačke, Slovenije, Švedske, Malte i drugih zemalja imali priliku kroz izlaganja i okrugli stol informirati se o nadolazećim izborima, s naglaskom na mlade kao inkubatore ideja i društvenih promjena.

Jedna od aktivnosti projekta bio je i kreativni natječaj „EU2ME“ koji je provodila Hrvatska zajednica županija u razdoblju od 10. do 21. siječnja ove godine za sudionike u dobi od 16 do 30 godina. U sklopu natječaja, sudionici su na kreativan način izražavali što za njih znači Europska unija i kako je oni doživljavaju, a dodjelom nagrada pobjednicima natječaja zatvorena je međunarodna konferencija.

Više informacija o „EU2ME“ natječaju i ovogodošnjim pobjednicima pronaći ćete OVDJE.

18. travanj 2024 03:10