Ukratko
StoryEditor

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe: Demokracija je proces koji se događa odozdo prema gore

03. Travanj 2019.

U Strasbourgu se do četvrtka održava 36. plenarna sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Tematski je naglasak sjedice na važnosti očuvanja demokratskog dijaloga i ulozi koju u tom procesu imaju lokalne i regionalne vlasti.

- Vi ste oni koji su najbliži građanima i ankete pokazuju da uživate njihovo povjerenje. Sada sve napoe treba uprijeti u to da naša društva budu pravednija, transparentnija i još više uključiva, uvodno je rekao glavni tajnik Kongresa Andreas Kiefer.

Drugog dana zasjedanja otvorene su teme vezane uz finsko predsjedanje Odborom ministara, socijalna prava mladih, Partnerstvo za otvorenu vlast, provedbu izbora u Bosni i Hercegovini te Sloveniji, zaštitu zviždača te otvorenu vlast na regionalnoj razini. U raspravi o posljednjoj temi uključio se i voditelj hrvatske delegacije – predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. U svom se obraćanju osvrnuo na važnost transparentne objave podataka kao važnog mehanizma za povećanje povjerenje građana u rad općina, gradova i županija.

- Jedino se otvorenim pristupom informacijama građana možemo boriti protiv svih vrsta zloupotreba i predrasuda. Proračun je najvažniji akt tijela javnih vlasti jer se radi o novcu naših građana. Već nekoliko godina zaredom županije dobivaju najviše ocjene Instituta za javne financije. Jedan od efektivnih načina transparentnog prikazivanja potrošnje javnog novca je i projekt Hrvatske zajednice županija – Otvoreni proračun - objasnio je Pauk i dodao kako sudjelovanjem u Otvorenom proračunu županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

- Kada smo krenuli razmišljati o takvoj aplikaciji, imali smo jednu misao vodilju – željeli smo da pristup bude jednostavan, da svatko može u nekoliko klikova saznati sve što ga zanima o proračunu određene županije. Željeli smo potaknuti građansku participaciju i mislim da smo barem djelomice uspjeli - zaključio je.

Uz predsjednika Zajednice i šibensko-kninskog župana, na 36. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe sudjeluju i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan-Dolinar, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

15. travanj 2024 19:43