Ukratko
StoryEditor

Kontinuirani porast gaming industrije i gamifikacije

07. Prosinac 2017.

U organizaciji Netokracije održana je još jedna Ladies of New Business konferencija, ovoga puta posvećena ženama u gaming industriji. Konferencija održana u Zagrebu u prostoru coworkingcentra HUB385 okupila je 150sudionicai sudionika koji su iz vlastitog iskustva govorile o tome kako efikasno rušiti barijere i stereotipe te naći svoje mjesto u toj industriji.

Konferenciju su otvorili moderatorica Ana Mitar (Void Main Studio) te glavni urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan nakon čega je uslijedilo zanimljivo predavanje "Gaming kao najveća zabavna industrija" gdje je Ines Klemenčić iz Machina Akademije statistikom približila stanje u gaming industriji te poručila da je prosječna dob igrača 36 godina.

‘Zašto je gaming dobar za marketing i poduzetništvo‘

Na prvoj panel raspravi ‘Zašto je gaming dobar za marketing i poduzetništvo‘ sudjelovali su Martina Rizman Matić (Vipnet), Snježana Šlabek (CambrigeInnovative System Solutions), Martina Radanović (Good Game) i Dragana Gučanin (Valiance UG).

Raspravljalo se o kontinuiranom porastu gaming industrije, gaming svijetu kao eko sustavu u kojem još uvijek dominiraju muški igrači te gamifikaciji, trendu koji je osvojio velike svjetske kompanije. Potencijal industrije videoigara prepoznale su i velike kompanije poput Vipneta koje ulažu u popularizaciju i profesionalizaciju e-sporta, čemu svjedoči i najveća regionalna esport liga Vip Adria League.

- Vip Adria Liga već je u prvoj sezoni potvrdila svoj veliki potencijal. Na putu do finala nastupilo je više od 1200 igrača i odigrano je gotovo 500 mečeva. Stekli smo povjerenje igrača i već smo krenuli s pripremama za iduću sezonu u kojoj će biti će još više sponzora, timova, a samim time i još atraktivnije natjecanje. Također, nadamo se da će sljedeće godine biti više gamerica, a bilo bi izvrsno kada bi se upravo u finalu idućeg izdanja Vip Adria Lige odmjerile muške i ženske snage u gaming, izjavila je Martina Rizman Matić, direktorica korporativnih komunikacija Vipneta.

‘Tvoja karijera u gaming industriji: Streaming igara‘

Na panel pod nazivom ‘Tvoja karijera u gaming industriji: Streaming igara‘ našle su se Jelena Savić (Vip Adria League), Sanda Mamić (Sansen’s World) i Ana Filip (Neuralab). Internet streaming generički je naziv za tehnologiju prijenosa audio i video streamingakoji je danas postao vrlo popularan. Unatoč tome što je streaming prilično skup ‘sport‘, panelistice smatraju da je streaming dostupan svima.

- Danas ima puno ljudi koji se žale da nemaju mogućnosti, no to nije točno jer su najbitniji entuzijazam, volja i želja. Radiš s onim što imaš i moraš si odrediti prioritete, rekla je streamerica Sanda Mamić.

Na konferenciji je nastupila i mlada Ana Bošković, izvršna producentica iz Cateia Games, koja se posebno dotaknula pitanja seksualne objektifikacije i infantilnosti ženskih likova te davanju obilježja neljudskim likovima u videoigrama. Ana je naglasila da je cilj izjednačiti muške i ženske likove u igrama te raditi na što kvalitetnijim likovima, bez obzira na spol.

‘Tvoja karijera u gaming industriji: Razvoj igara‘

Sudionice i jedan sudionik posljednjeg panela večeri, pod nazivom ‘Tvoja karijera u gaming industriji: Razvoj igara‘, smatraju da postoji veliki interes za rad u gaming industriji i razvoju video igara. Panelistice Tatjana Savić (Eipix), Nika Dvoravić (Croteam), Katarina Amižić (GamesRevolted) te Jure Rašić (Nanobit) priznali su da je danas još uvijek prisutno razmišljanje i etiketiranje da su žene uglavnom artistice, a muškarci programeri. Ipak, panelisti su se složili da rodna diskriminacija u gaming industriji ne postoji.

- U Nanobitu nam je najlakše podržati event ako vjerujemo da barem dio publike na njemu nešto nauči, spozna ili ode s eventa s nekom idejom ili malo više hrabrosti za ostvarenje svojih snova. Zanimljivim projektima, poticajnom okolinom i mogućnošću razvoja i napredovanja bez obzira na spol, sigurno ćemo privući više žena u gaming tvrtke. Konferencija Ladiesof New Business – GamingEdition prikazala je zanimljivi život žena u gamingu, a nadam se time i potaknula više žena na obrazovanje i razvoj karijere u ovome smjeru, poručila je Ana Spasojević, direktorica ljudskih resursa u Nanobitu.

Konferenciju Ladies of New Business tradicionalno su podržali mnogi partneri, a uz već spomenute Vipnet i Nanobit, konferenciju je podržala i Zagrebačka banka.

- Zagrebačka banka je od samih početaka ponosan partner konferencije Ladiesin New Business. Dajemo potporu ženama u različitim industrijama, a naše zaposlenice su i dio mentorskog programa te svoja iskustva prenose mlađim kolegicama koje tek kreću u poduzetničke vode, rekla je Iva Barbarić, direktorica marketinga Zagrebačke banke.

Beauty partner konferencije bio je L‘oreal, venue partner bio je HUB385, produkcijski partner bio je Neurolab, komunikacijski partner bio je Alert, a ostali partneri bili su eStudent, Zaklada Luka, Machina, UX Passion, Good Game, Technology PlaymakerAwards i LeaninCircles.

 

17. travanj 2024 01:10