Ukratko
StoryEditor

Lana Brlek (PwC Hrvatska): Pillar 2 postat će standardni dio financijskog izvještavanja

18. Prosinac 2023.
Lana Brlek,  direktorica za porezno savjetovanje u PwC-u Hrvatska
Prva prijava poreza u skladu s novim Zakonom o minimalnom globalnom porezu podnosi se tek sredinom 2026., ali društva će u sklopu svojih revizorskih izvješća već u 2024. morati iskazati dodatni trošak poreza ili potvrditi da utjecaja nema

Iduća godina donosi neke novosti u oporezivanju velikih svjetskih tvrtki. Riječ je o Zakonu o minimalnom globalnom porezu, o kojem se mnogo govori u svijetu, a provodit će se i u Hrvatskoj. Lana Brlek, direktorica za porezno savjetovanje u PwC-u Hrvatska, navodi da je ideja, zapravo, vrlo jednostavna: uvodi se plaćanje poreza na dobit od minimalno 15 posto u svim zemljama u kojima su prisutne velike multinacionalne grupacije s konsolidiranim prihodom iznad 750 milijuna eura. U sklopu Uključivog okvira Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD-a) već se 138 zemalja priključilo toj poreznoj inicijativi, kaže Brlek, kako bi riješilo izazove koji proizlaze iz digitalizacije gospodarstva.

Koje novosti uvodi Zakon o minimalnom globalnom porezu?

– Zakon o minimalnom globalnom porezu, tzv. Pillar 2, tema je koja se sve više spominje u svjetskim razmjerima, a odnedavno i u Hrvatskoj, zato što je trenutačno u hitnoj saborskoj proceduri i očekuje se njegova objava. Njegov je cilj suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza i stvaranje ravnopravnih uvjeta u ekonomijama diljem svijeta. Namjera je dobit multinacionalnih grupacija oporezovati ondje gdje se obavljaju gospodarske aktivnosti kojima se ta dobit ostvaruje i gdje se stvara vrijednost. Pravilo donosi domino-efekt, a postoje tri poluge koje će osigurati da se porez za svaku zemlju uvijek negdje plati, čak i ako ta zemlja nije uvela Pillar 2. Porez se usteže ili na razini jurisdikcije matičnog društva ili u zemlji gdje je društvo kći (prema hrvatskom prijedlogu tog zakona ono mora imati prihode iznad 10 milijuna eura i ostvarivati dobit od bar milijun eura) ili bilo kojoj trećoj zemlji u kojoj grupacija posluje ako, primjerice, jurisdikcija matičnog društva ili Hrvatska ne bi uvela ta pravila. Tim su sustavom zemlje motivirane priključiti se inicijativi, u suprotnome će prekomjerni porez koji bi pripao njima biti plaćen drugdje.

Kako će utjecati na društva u Hrvatskoj?

– Budući da Hrvatska nije država u koju se premještala dobit, nije porezno utočište velikih grupacija i naša društva uglavnom plaćaju porez po redovitim stopama, naša Vlada ne očekuje da će se uvođenjem Pillara 2 ostvariti veći novi porezni prihodi i da će utjecati na mnogo poduzetnika. Uzimajući u obzir izvorište, cilj i svrhu Zakona, kao i način utvrđivanja dopunske porezne obveze, zaključuje se i da se u Hrvatskoj neće smanjiti ulaganja. Budući da ulaganja donose porezne olakšice koje smanjuju efektivnu poreznu stopu, ipak je moguće je da će na tom području biti nekih izazova, prema iskustvima u nekim drugim zemljama. Pravila su složena, zato očekujemo mnogo administrativnih izazova za sva društva koja će tim zakonom biti obuhvaćena, čak i ako konačni zaključak bude da plative obveze poreza nema. Formula za izračun efektivne stope poreza prema pravilima Pillara 2 znatno se razlikuje od one iz naše prijave poreza na dobit. Pa čak i ako plaćamo redoviti porez u Hrvatskoj, kalkulacija Pillara 2 ipak nas može iznenaditi.

Koja tijela i organizacije porez neće obuhvaćati?

– Isključene su, naravno, pravne osobe koje i inače nisu obveznici poreza na dobit, poput državnih tijela ili međunarodnih i neprofitnih organizacija, ali i sva društva u multinacionalnim grupacijama koje u dvije od prethodne četiri godine nisu ostvarile konsolidirane prihode iznad 750 milijuna eura. Stoga, recimo, hrvatsko društvo koje ima prihode iznad 15 milijuna eura nije u obuhvatu tog propisa ako cijela grupacija ostvaruje konsolidirane prihode od 500 milijuna eura.

Koja ćete rješenja ponuditi svojim klijentima?

–​ PwC se već dulje bavi analizom mogućih utjecaja na naše tržište. Primjenjujemo iskustva stručnjaka iz PwC-ove mreže na europskoj i svjetskoj razini, a organizirali smo i radionice s većim klijentima na kojima smo raspravljali o mogućem utjecaju odredbi na njihovo poslovanje. Jedini smo u Hrvatskoj formalno predali prijedloge u javnoj raspravi o tom zakonu jer nam je cilj pomoći i poduzetnicima i našemu Ministarstvu financija u primjeni tih pravila. Osnovne informacije o temi Pillara 2 već smo iznijeli u nekim člancima te nastavljamo s individualnim susretima s klijentima. Prva prijava poreza podnosi se tek sredinom 2026., ali društva će u sklopu svojih revizorskih izvješća već u 2024. morati iskazati dodatni trošak poreza ili potvrditi da utjecaja nema. Pillar 2 postaje sve važnija tema s obzirom na raširenost u svijetu i postat će standardni dio financijskog izvještavanja.

Sadržaj nastao u suradnji s PwC Hrvatska.

01. svibanj 2024 17:49