26. srpanj 2019.

MESHtar za puknute veze - kraj potrage za wifi signalom

Bjesomučnom traganju za signalom odzvonilo je bez obzira na raznorazne blokere koji vam priječe da se u svakom kutku doma i ureda spojite na internet. Rješenje daje novi WiFi MESHtar, kojim se mogu služiti svi, bez obzira na telekom operatera Koliko ste puta izgubili živce jer vam je pukla veza pa ste, gledajući stream neke utakmice, bez Wi-Fija ostali točno u trenutku opsade gola ili izvođenja obećavajućeg slobodnog udarca? Ili umirali od zavisti zbog kolege koji, premda sjedi u susjednoj sobi, ima neusporedivo brži internet od vas? Šalu na stranu, živimo u vremenu u kojem, pogotovo u svijetu velikih kompanija, čak i nakratko ostati bez interneta može značiti i ostati bez posla.

Mesh vs. extenderi

Potencijalnih blockera Wi-Fi signala ima koliko hoćete – od (pre)debelih zidova preko smetnji koje rade susjedi pa sve do nesretnog L tlocrta ili više katova vašeg stambenog prostora ili radnog mjesta. Sve te probleme riješit će Iskon i njegov novi proizvod MESHtar.
OSAM ADUTA Ukratko o MESHtru 1. Radi na mrežama svih operatera 2. Nema ugovorne obveze 3. Uređaje je dovoljno postavili po prostoru, uključiti u struju i pričekati međusobno povezivanje. 4. Na mobitel se skida i aplikacija koja donosi nih dodatnih mogućnosti snažne MESHtar Wi-Fi mreže poput roditeljske zaštite, upravljanja uređajima spojenima na mrežu te kreiranja zasebne mreže za goste 5. MESHtar paket lako se odabire s obzirom na veličinu prostora koji je potrebno pokriti 6. Od trenutka narudžbe do dolaska MESHtra na adresu potrebna su u prosjeku dva do tri dana 7. Pomogao je i Viktoriji Rađi, čiji nam hit ‘Nema veze‘ iz 90-ih još slađe zvuči 8. MESHtar se naručuje na www.meshtar.hr, a tu su i brza telefonska linija te e-mail za eventualna pitanja  
Riječ je o jednoj od rijetkih usluga koje mogu kupiti i korisnici drugih operatera. Tajming za njezino lansiranje teško je mogao biti bolji. Naime, sezona je godišnjih odmora i mnogi ne mogu dočekati da se vrate s plaže kako bi pogledali novu epizodu omiljene serije zbog čega će nedovoljno jak signal doživjeti kao nezapamćenu katastrofu. MESHtar, koristeći tehnologiju mesh, popravlja sve situacije u domovima i uredima na koje ne možemo utjecati, a koje onemogućavaju ravnomjerno širenje Wi-Fi signala i stvaraju takozvane mrtve zone u prostoru. Pojačivači ili extenderi Wi-Fi signala prisutni su već neko vrijeme, u prosjeku su nešto i jeftiniji, ali na njihovu je učinkovitost bilo puno prigovora. Funkcioniraju na način da stvaraju posebnu mrežu koja slabi s obzirom na udaljenost od rutera, čime dolazi do prekida veze u trenutku prebacivanja uređaja iz glavne mreže u mrežu pojačivača. Za razliku od takvih pojačivača, rješenje temeljeno na tehnologiji mesh sastoji se od nekoliko čvorova/uređaja koji se međusobno povezuju u jedinstvenu Wi-Fi mrežu, a njihovo pozicioniranje unutar prostora čak i mrtve zone pretvara u oaze snažnog i stabilnog Wi-Fi signala. Specifičnost tehnologije mesh jest u tome da nema dominantnog glavnog uređaja kao u relaciji ruter-pojačivač, već svi uređaji međusobno komuniciraju i raspoređuju snagu ovisno o potrebi.

Napokon za obične smrtnike

Primjere uspješnoga korištenja tehnologije mesh pronalazimo u uredima u kojima svatko, neovisno o tome gdje sjedi, ima jednako jak Wi-Fi signal, u čekaonicama ordinacija ili na terasama restorana na kojima će, zahvaljujući samo jednom ruteru, bez ikakvih komplikacija moći surfati svi posjetitelji. Mesh Wi-Fi ruteri postali su ‘in‘ prošle godine, no njihova je povijest prilično zanimljiva. Mreže bazirane na toj tehnologiji godinama su bile u upotrebi u vojnim bazama i drugim velikim prostorima u kojima je sigurnost na visokoj razini. Ta tehnologija u međuvremenu je prilagođena običnim smrtnicima pa je instaliranje i upravljanje izrazito jednostavno – dovoljno ga je uključiti u struju i pričekati da se uređaji međusobno povežu. One koji se groze čak i najmanjih radova po kući razveselit će činjenica da nikakvo bušenje i provlačenje žica nije potrebno. Prilikom instaliranja skida se i aplikacija s nizom dodatnih opcija, među kojima je i mogućnost stvaranja nove zasebne mreže, što je posebno korisno u - turizmu, ponajprije kod iznamljivanja soba i apartmana. Isto vrijedi i za situacije u kojima velik broj ljudi u istom prostoru radi na potpuno različitim stvarima (i na vlastitoj mreži), kao i prilikom održavanja prezentacija ili konferencijskih poziva. Ovo tehnološko ‘čudo‘ dostupno je u nekoliko veličina, odnosno paketa koji pokrivaju prostor određene veličine. Spomenuti MESHtar, primjerice, stiže u varijantama: small, medium i large, pri čemu najslabiji S paket ima domet od devedeset četvornih metara. 

Novi Iskonov Mesh Wi-Fi ruter popravlja sve situacije koje onemogućuju ravnomjerno širenje Wi-Fi signala i stvaraju tzv. mrtve zone u prostoru. Nije potreban meštar da se instalira MESHtar i nema ugovorne obveze

Tehnologija mesh iskazala se i u uredima, kafićima, ordinacijama… u kojima svatko, neovisno o tome gdje sjedi, ima jednako jak Wi-Fi signal. Spajanje na internet s pomoću samo jednog rutera funkcionira besprijekorno i sigurno.