Ukratko
StoryEditor

Moody‘s i S&P: Zamrzavanje ruske imovine ne bi utjecalo na izdavatelje obveznica

18. Siječanj 2024.

Ako zapadne vlade odluče zaplijeniti zamrznute ruske rezerve vrijedne 300 milijardi dolara, to ne bi utjecalo na zemlje izdavatelje obveznica koje je Rusija kupila, smatraju agencije za kreditni rejting Moody‘s i S&P Global.

Američki i britanski dužnosnici ustraju u zapljeni ruske imovine, imobilizirane u skupini europskih zemalja i žele pridobiti potporu skupine G7 u razgovorima u veljači. Ruske postrojbe ušle su u Ukrajinu 24. veljače 2022. godine.

Ruska središnja banka smatra da u slučaju zapljene Francuska, Njemačka, Britanija i drugi izdavatelji ne bi mogli servisirati obaveze po obveznicama koje je Rusija kupila, rekao je Reutersu izvor upoznat s bančinim stajalištem. To bi značilo da uplate ne bi stizale na ruske račune, navodi.

Agencija Moody‘s ne slaže se s tim tumačenjem.

- Naši rejtinzi obično ne odražavaju razmatranja o vlasniku obveznica pa u takvom scenariju ne bismo zaključili da zemlje-izdavatelji ne mogu podmirivati svoje obaveze - napisao je u e-mailu na Reutersov upit viši potpredsjednik Moody‘s Investors Servicea Thorsten Nestmann.

Voditelj sektora EMEA Sovereign Ratings u S&P Globalu Frank Gill također je Reutersu rekao da se takav scenarij vjerojatno neće smatrati neispunjenjem obveza jer se kamate plaćaju putem agenta koji bi ih nastavio isplaćivati ​​drugim vjerovnicima.

Većina zamrznutih ruskih rezervi drži se u gotovini i u državnim obveznicama Francuske, Njemačke, Britanije, Austrije i Kanade, primjećuje Reuters.

Tumačenje rejting agencija moglo bi ublažiti strah od rizika neispunjenja obveza. Pojedini europski dužnosnici pribojavaju se i da bi potencijalna zapljena ruske imovine mogla predstavljati zabrinjavajući presedan temeljem kojeg bi druge zemlje tražile naknadu za prošle vojne akcije zapadnih zemalja.

Agencija Fitch odbila je komentirati posljedice eventualne zapljene.

27. travanj 2024 07:24