Ukratko
StoryEditor

Njemački BDP blago smanjen u trećem tromjesečju

30. Listopad 2023.
SAVEZNA REPUBLIKA NJEMAČKAfoto Shutterstock

Njemačko gospodarstvo blago je smanjeno u trećem tromjesečju, pritisnuto slabom kupovnom moći građana i višim kamatnim stopama, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u tri mjeseca zaključno s rujnom za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođenim podaci Destatisa.

U drugom tromjesečju ostvaren je pak gospodarski rast od skromnih 0,1 posto, nakon stagnacije u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda za oba kvartala.

Prethodni podatak pokazivao je stagnaciju u drugom kvartalu i 0,1-postotni pad aktivnosti u prva tri mjeseca, pokazuju tablice.

U Destatisu na strani nepovoljnih čimbenika posebno izdvajaju slabiju potrošnju kućanstava budući da je visoka inflacija i u razdoblju od srpnja do rujna nagrizala kupovnu moć potrošača.

Uteg potrošnji bile su podignute kamatne stope. Europska središnja banka podigla ih je od srpnja prošle godine za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju u eurozoni. Prošli tjedan zadržali su ih na važećoj razini, ocijenivši da su kočenjem potrošnje obuzdali rast cijena. 

Pozitivan doprinos njemačkom BDP-u u razdoblju od srpnja do rujna dale su pak bruto investicije u opreme i strojeve, objavio je statistički ured.

U odnosu na treći kvartal prošle godine najveće europsko gospodarstvo palo je za 0,8 posto, prema cjenovno usklađenim podacima. U drugom tromjesečju aktivnost se na godišnjoj razini smanjila za 0,4 posto.

Kada se izuzmu i kalendarski čimbenici stopa pada iznosila je 0,3 posto zato što je treći ovogodišnji kvartal imao jedan radni dan manje nego isto prošlogodišnje razdoblje, objašnjava Destatis.

04. svibanj 2024 09:36