Ukratko
StoryEditor

O akvizicijama iz prve ruke – Petar Šimić, Primacošped

27. Rujan 2018.

Petar Šimić je predsjednik uprave tvrtke Primacošped koja je logistički partner brojnih domaćih i globalnih kompanija iz sektora kao što su farmaceutski, prehrambeni, industrijsko-tehnološki i drugi. Primaco je član brojnih međunarodnih strukovnih organizacija, nositelj najviših certifikata kvalitete upravljanja kao što su GDP Pharma, IFS Logistics, AEO i ISO.

Zajedno s Krešimirom Sečakom, menadžerom s više od 20 godina međunarodnog menadžerskog i konzultantskog iskustva, održat će prvu od šest radionica u sklopu CEPOR-ovog edukativnog programa na temu rasta poslovanja kroz akviziciju drugog poduzeća koji se održava u Zagrebu, od 4.-19. listopada 2018.

Na prvoj radionici koju vode Šimić i Sečak bit će govora o tome kako identificirati poduzeće koje mislimo preuzeti, kako pokrenuti postupak pripreme za akviziciju, te razlikama između organskog rasta i rasta kroz akviziciju drugog poduzeća. Tijekom radionice Petar Šimić će opisati svoje iskustvo donošenja odluke, preuzimanja i integracije drugog obiteljskog poduzeća.

Poduzeće Primacošped od samih početaka djeluje kao obiteljsko poduzeće. Osnovali su ga Petrovi roditelji 1990. godine kao odgovor na prepoznatu priliku na tržištu u području međunarodne trgovine, međunarodnog transporta i špedicije. Posao se jako dobro razvijao te je 2002. godine djelovao kroz tri odvojena poslovna subjekta, specijalizirana za navedena tri segmenta poslovanja. U 2008. godini Šimići prodaju trgovački dio biznisa, a ostale aktivnosti povezuju u jedno poduzeće Primaco – radi izgradnje prepoznatljivosti među kupcima i uske specijalizacije za područje u kojem je poduzeće postiglo visoku konkurentnost na tržištu – međunarodni transport i špediciju.

Nakon završenog studija ekonomije 2006. godine stariji sin Petar Šimić započinje svoju karijeru u Deloitte Hrvatska. Iako je imao želju što prije se pridružiti obiteljskom poduzeću, u isto vrijeme htio je upoznati način poslovanja u različitim industrijama i razviti svoje analitičke vještine, što se naposljetku pokazalo kao vrlo važno iskustvo. U obiteljsko poduzeće uključuje se u pravom trenutku – kod prodaje dijela biznisa 2008. godine, a nakon toga preuzima i upravljanje poduzećem.

U posljednjih 10 godina koliko upravlja kompanijom susreo se s brojnim poslovnim izazovima. Jedan od važnijih bila je akvizicija obiteljskog poduzeća Tri mare d.o.o. iz Rijeke, specijaliziranog za organizaciju transporta robe morskim, kopnenim i zračnim putem. Preuzeto poduzeće značilo je povećanje prihoda, broja zaposlenih i opsega aktivnosti za oko 15 posto.

Kod akvizicije drugog poduzeća, Šimić vidi nekoliko izazova. Kao prvo – važno je procijeniti vrijednost poduzeća "stand alone", odnosno bez utjecaja postojećeg vlasnika, budući da je obiteljski biznis vrlo često vezan na poduzetnika i njegovu osobnost. Drugi izazov vidi u usklađivanju organizacijskih kultura i sustava upravljanja dvaju spojenih poduzeća, a treći u tome kako potaknuti zaposlenike preuzetog poduzeća na aktivan angažman u promociji pozitivnih aspekata spajanja u cilju smanjivanja neizvjesnosti među kupcima, dobavljačima, a koja redovito prati akvizicije.

O tome kako uspješno odgovoriti na ove i druge izazove vezane uz akviziciju drugog poduzeća saznajte tijekom CEPOR-ovog edukativnog programa Klub kupaca malih i srednjih poduzeća. Osim Petra Šimića, svoje iskustvo s akvizicijama iznijet će poduzetnici: Stiven Toš – Bomark Pak, Davor Meštrović – Vodoskok, Sven Marušić – Span Grupa i Krešo Troha – itSoft i PCK Jastrebarsko.

Za predstavnike Kluba obiteljskih tvrtki i Kluba izvoznika poslovnog tjednika Lider predviđena je promotivna cijena s 20% popusta. Rok za prijavu i uplatu kotizacije je 28. rujna 2018.

Predavači na radionicama su savjetnici za akvizicije malih i srednjih poduzeća: Krešimir Sečak, Darijo Krešić, Andrej Grubišić, Andrija Garofulić, Danijel Pribanić, Roko Vodopija i Marko Galić.

Više informacija i prijave na: www.cepor.hr.

23. travanj 2024 13:36