Ukratko
StoryEditor

Od ponoći benzin i dizel skuplji za pet centi

31. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Od ponoći rastu cijene naftnih derivata, objavio je RTL Danas. Benzin i dizel bit će skuplji za pet centi, dok će cijena plavog dizela ići gore za četiri centa.

Podsjetimo, cijena benzinskog goriva trenutno iznosi 1,46 eura po litri, a sada će iznositi 1,51 eura po litri. Dizel će s 1,36 eura po litri poskupjeti na 1,41 eura po litri, dok ćete za plavi dizel umjesto sadašnjih 0,83 eura po litri morati izdvojiti 0,87 eura po litri.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer se trgovci nadaju da će potražnja za ‘crnim zlatom‘ ostati relativno snažna, unatoč usporavanju rasta gospodarstava.

Podsjećamo, cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 4,8 posto, na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto, na 80,58 dolara.

Podršku cijenama pruža i smanjena ponuda. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri već su u nekoliko navrata smanjili proizvodnju kako bi podržali cijene. Saudijska Arabija i Rusija spremaju se, pak, dodatno smanjiti opskrbu u kolovozu, za milijun, odnosno 500 tisuća barela dnevno. Unatoč rastu pet tjedana zaredom, na londonsko je tržištu cijena nafte i dalje u minusu u odnosu na početak godine, oko jedan posto. Na američkom je tržištu, pak, u plusu 0,4 posto, objavila je Hina. 

28. travanj 2024 20:04