Ukratko
StoryEditor

Održan 5. HR eko forum: Biointenzivna poljoprivreda za održivu budućnost

30. Studeni 2018.

U Europi se udvostručila prodaja organskih proizvoda u zadnjem desetljeću, a rast se nastavlja. Taj je pozitivan trend zahvatio i Hrvatsku, gdje se broj ekoloških proizvođača u posljednjih deset godina povećao deset puta, a ukupna površina pod ekološkom proizvodnjom veća je gotovo trinaest puta. Ipak, porast površina ne prati jednak porast proizvodnje te je i dalje prisutan veliki deficit domaćih ekoproizvoda. Istaknuto je to na HR eko forumu – najvažnijoj konferenciji o eko tržištu u regiji, koju je peti put zaredom u Zagrebu organizirala tvrtka Biovega.

>>>DZS: Cijene poljoprivrednih proizvoda porasle 7,4 posto

Tema ovogodišnjeg HR eko foruma koji je okupio 180 sudionika bila je “Efikasnost u ekološkoj poljoprivredi – od uzgoja do plasmana“. Iznoseći pregled stanja na tržištu ekoproizvoda u svijetu i Hrvatskoj, Jadranka Boban Pejić, direktorica Biovege, upozorila je kako pozitivan trend ima i drugu stranu medalje.

- Takozvanim greenwashingom kompanije svoje proizvode deklariraju kao „zelene“, „prirodne“, „čiste“ kako bi se kod kupaca stvorio dojam da kupuju ekološki proizvod. Oni ne podliježu certificiranju niti imaju ikakvu odgovornost, za razliku od nas koji itekako moramo dokazati ekološki status proizvoda. Takva nesređena situacija na tržištu mogla bi se riješiti povezivanjem i zajedničkim nastupanjem onih koji u svom poslovanju njeguju istinske vrijednosti, pridržavajući se zakona o ekološkim proizvodima, naglasila je Jadranka Boban Pejić.

Prošlogodišnji HR eko forum potvrdio je da Hrvatska prati globalni trend sve većeg zanimanja potrošača za kemijski netretirano voće i povrće te eko prerađevine, među kojima sve radije biraju upravo hrvatske ekoproizvode. Najveći je nedostatak upravo u asortimanu svježeg povrća i voća te se na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo o povećanju efikasnosti eko poljoprivrede i inovacijama koje su ključne kako bi se i na malim površinama primjenjivao biointenzivan uzgoj.

Može li se živjeti od tri jutra zemlje? O tome je na HR eko forumu govorio i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj, Daniel Maksymiuk, najavivši posebnoga gosta – vodećeg stručnjaka za biointenzivan uzgoj Jean-Martina Fortiera iz Quebeca, koji je poznat kao Market Gardener. Proslavljeni Kanađanin diljem svijeta provodi edukacije o povećanju produktivnosti u ekopoljoprivredi uz minimalna ulaganja te je autor uspješnice Eko-povrtlar: praktični priručnik za profitabilni uzgoj povrća na manjim imanjima (The Market Gardener) koji je upravo objavljen u hrvatskom prijevodu.

Na HR eko forumu je Jean-Martin Fortier oduševio brojne sudionike inspirativnim predavanjem “Je li moguće živjeti od tri jutra zemlje i mijenjati svijet?“, predstavivši svoje vrhunski učinkovito i isplativo mikro-gospodarstvo bez traktora i kemikalija, a održao je i radionicu o ekološkom povrtlarstvu.

>>>Deutsche Boerse uvodi ‘zelene obveznice’ za eko investicije

- Želim nadahnuti mlade da se bave poljoprivredom, jer to je jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Vjerujem da povećavanjem broja malih eko gospodarstava i njihovim udruživanjem možemo štetnu “kemijsku“ poljoprivredu zamijeniti proizvodnjom zdrave hrane – koja ne samo da je svježa i ukusna, nego i oplemenjuje ljude, povezujući ih zahvalnošću i ponosom što stvaraju nešto lijepo. Budućnost je poljoprivrede, a time i cijelog planeta, da svi budu svjesni kako je tlo živi organizam kojeg trebamo brižno njegovati, rekao je Fortier, duhovito istaknuvši da su najvažniji “zaposlenici“ na njegovu imanju gliste i druga bića koja održavaju ekosustav.

Zrno – domaći primjer biointenzivne proizvodnje Fortiera koji neprestano osmišljava nove “zelene“ metode, osobito je razveselilo to što je na HR eko forumu otkrio puno uspješnih ekoloških projekata. Među njima su OPG Veselić za ekološku poljoprivredu i ekoturizam, te Zrno eko imanje na kojemu se provodi biointenzivno vrtlarenje.

- Od sezone 2018. godine, Zrno eko imanje započinje svoj projekt biointenzivnog uzgoja na jednom dijelu svojih površina, odnosno na nešto manje od 1 ha. Riječ je o višegodišnjem projektu za kojeg se nadamo da će nam otvoriti mogućnosti da kupcima ponudimo još širi spektar kultura, ali i podijelimo iskustva i prakse s onima koji su zainteresirani započeti i vlastite projekte, rekao je David Pejić, direktor Zrno eko imanja.

Mr.sc. Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu u Hrvatskoj poljoprivredno- šumarskoj savjetodavnoj službi (HPŠSS) predstavila je programe razvoja i savjetovanja za eko proizvođače, istaknuvši kako postoje sjajni primjeri domaćih eko OPG-a koji uz pomoć edukacije planiraju svoj uzgoj i tržišni nastup. Tema je proširena na panelu, uz moderiranje Jelene Petrov iz Javne ustanove RERA S.D. za regionalni razvoj, u kojem je naglasak bio upravo na plasmanu ekoloških proizvoda.

- Niz godina ulažemo u domaću ekoproizvodnju i potičemo naše partnere da uzgajaju deficitarne kulture. Nažalost, događa se da imamo previše npr. aronije, dok povrće proizvode rijetki i moramo ga uvoziti, izjavila je Anita Bočkor, Biovegina specijalistica nabave domaćih ekoproizvoda.

Izazove u ekološkom uzgoju povrća podijelila je Antonija Gomezelj iz Bioplana: „Mi u Dalmaciji se posebno nosimo s problemom malih površina, nitko nema veće površine i tu je udruživanje proizvođača, o kojem se mnogo priča, jako važno. Također, za nas je specifično i pitanje dostupnosti vode.“

- Moramo shvatiti da je iznimno važno istraživati tržište i sami se pobrinuti da osiguramo plasman proizvodima, kroz veću efikasnost, udruživanje itd. te će se tako istaknuti proizvodi s ekološkim certifikatom u koje kupac može imati povjerenja. Nemojte čekati državu ili nekog trećeg, uzdajte se u sebe same, rekla je Ana Marušić Lisac iz tvrtke za nadzor ekoloških proizvoda, Biotechnicon.

Koliko je važno da kupac prepoznaje ekološki certifikat, naglasila je i Sanja Bosančić, voditeljica marketinga bio&bio trgovina: „55% naših kupaca je u anketi koju smo proveli 2017. godine izjavilo da bira bio&bio trgovine jer želi sigurne ekoproizvode. Mi smo se od početka opredijelili isključivo za proizvode s certifikatom, ali i proizvode koji podržavaju kvalitetu i društvenu odgovornost. Želimo li razmišljati dugoročno i održivo, iznimno je važno njegovati sve vrijednosti ekološkog pokreta. Zato veliku pažnju posvećujemo edukaciji, kako kupaca, tako i naših zaposlenika u trgovinama."

>>>Rio Tinto i Nespresso radit će eko kapsule za kavu

Priznanja HR eko foruma za dostignuća i doprinos razvoju hrvatskog eko tržišta ove godine dodijeljena su uzgajivaču, Damiru Rosipalu (OPG Rosipal) za uzgajivaču ekološkog povrća iz Slavonije; uzgajivaču komiškog rogača Nebojši Božaniću (OPG Božanić) za razvoj otočkih ekoproizvoda te mladom uzgajivaču mandarina iz Opuzena, Vlahi Proviću (OPG Vlaho Prović) u kategoriji novih projekata u ekološkoj proizvodnji.

- Ovo mi priznanje puno znači, jer Biovega prepoznaje moj rad. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas; mi smo se za uzgoj povrća odlučili upravo zato što su nam ukazali što nedostaje na tržištu ekoproizvoda i u čemu možemo biti konkurentni. Danas, zahvaljujući tome, moja obitelj živi isključivo od poljoprivrede, izjavio je tim povodom Damir Rosipal.

19. travanj 2024 04:31