Ukratko
StoryEditor

Pad broja zaposlenih u industriji

04. Prosinac 2023.
prerađivačka industrija

U domaćoj industriji u ovogodišnjem listopadu bilo je zaposleno 0,1 posto više ljudi nego u rujnu, dok je u usporedbi s listopadom lani broj zaposlenih pao za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju je ostao na istoj razini, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pao za 0,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 2,9 posto te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 2,7 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 6,3 posto, u proizvodnji pića, za 1,8 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 1,5 posto.

Na godišnjoj razini, u listopadu prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto te u u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 2,4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 26,1 posto, proizvodnji namještaja, za osam posto te proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 7,3 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,8 posto te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 4,8 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih deset mjeseci ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 1,2 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do listopada 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. veća je za 0,8 posto.

23. travanj 2024 19:58