Ukratko
StoryEditor

Plinacro: Nismo nadležni za trgovačke transakcije između opskrbljivača i trgovaca plinom

05. Srpanj 2023.

Vezano za novinske upite u kojima se od tvrtke Plinacro traže odgovori na pitanja oko viškova i manjkova voditelja bilančnih skupina tijekom svibnja i lipnja, a što nije u nadležnosti Plinacra niti za to postoje zakonske pretpostavke, iz kompanije su poručili sljedeće:

– Plinacro kao operator plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske zadužen je za upravljanje, nadzor, održavanje, razvoj i izgradnju plinskog transportnog sustava te za uravnoteženje količina plina u plinskom transportnom sustavu, s ciljem pružanja usluge neometanog i sigurnog transporta plina u Republici Hrvatskoj. 

Podsjećamo kako je dužnost svakog voditelja bilančne skupine (popis voditelja bilančnih skupina nalazi se na službenim stranicama Hrvatskog operatora tržišta energije - HROTE-a) uravnotežiti portfelj svoje bilančne skupine na dnevnoj razini, a dužnost Plinacra je održavati plinski transportni sustav u dozvoljenim granicama odstupanja, u slučaju kada voditelji bilančnih skupina to ne učine. Naime, voditelj bilančne skupine dužan je svakodnevno uravnotežavati količine plina koje njegova bilančna skupina predaje u plinski transportni sustav s količinama koje preuzima iz transportnog sustava. U slučaju potrebe uravnoteženja svog portfelja voditelji bilančnih skupina imaju mogućnost, sukladno Pravilima o organizaciji tržišta plina koje donosi HROTE uz suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije, trgovanja proizvodima na trgovinskoj platformi, kojom upravlja HROTE. Navedenim Pravilima o organizaciji tržišta plina propisan je i obračun naknade za dnevno odstupanja pojedinih bilančnih skupina, koje provodi HROTE.

U slučaju kada Plinacro ne bi uravnotežio sustav, ne bi bio u mogućnosti pružiti uslugu transporta plina sukladno ugovorenim kapacitetima, što bi dovelo do poremećaja na plinskom transportnom sustavu, tržištu plina i ugrozilo sigurnost opskrbe plinom.

Sukladno važećim propisima Republike Hrvatske i Europske unije kojima je regulirano tržište plina, svi javno dostupni podatci koje je Plinacro dužan javno objavljivati dostupni su na mrežnim stranicama društva. S obzirom da su podaci portfelja u nadležnosti bilančnih skupina i kao takvi povjerljivi, Plinacro nema zakonske pretpostavke javno ih iznositi i komentirati. Konkretno, sva pitanja i informacije o neravnoteži pojedine bilančne skupine, kao i o količinama plina i cijenama valja uputiti voditeljima bilančnih skupina.

Dodatno naglašavamo kako Plinacro, kao operator plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske, ne obavlja djelatnost trgovine plinom i ne prodaje plin i kao takav nije nadležan za trgovačke transakcije između opskrbljivača i trgovaca plinom. –

01. svibanj 2024 00:34