Ukratko
StoryEditor

Poboljšana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

27. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu snažno se poboljšalo u veljači, dosegnuvši najvišu razinu od početka prošle godine, potaknuto optimizmom u industriji, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u veljači je porastao za četiri boda u odnosu na vrijednost iz siječnja, na 109,2 boda. Najviše su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u industriji, čiji je indeks porastao za 8,1 bod, dosegnuvši najvišu razinu od prošlogodišnjeg lipnja.

Zamjetno je poboljšano i raspoloženje u maloprodaji, iskazano rastom indeksa za 3,5 bodova.

Pojačani optimizam iskazali su i potrošači, čiji je indeks porastao za tri boda. U stopu su ih pratili poslovni čelnici u građevinskom i uslužnom sektoru, s rastom indeksa za 2,9 odnosno za 2,8 bodova. Poslovni čelnici procijenili su da će pojačano zapošljavati u budućnosti, prema rastu indeksa EEI u veljači za čak pet bodova u odnosu na siječanj, na 114,3 boda.

Neizvjesnost u poslovanju zamjetno je ublažena, iskazana u padu indeksa EUI za 4,2 boda, na minus 0,2 boda.

Bez promjena u eurozoni i EU

U eurozoni i EU ekonomska klima zadržala se u veljači na razini prethodnog mjeseca, iskazana u padu ESI-ja u eurozoni za 0,1 bod u odnosu na siječanj i njegovoj nepromijenjenoj vrijednosti u EU.

Očekivanja su najizrazitije pogoršana u uslužnom sektoru, čiji je indeks na oba područja pao za 0,9 bodova. Slijedi industrija s padom indeksa za 0,7 bodova u eurozoni i za 0,5 bodova u EU.

Najveći optimizam iskazali su potrošači, iskazan u rastu indeksa za 1,7 bodova u eurozoni i za 1,5 bodova u EU. Blago su poboljšana i očekivanja čelnika u maloprodaji, iskazana u rastu indeksa za 0,6 bodova u eurozoni i za 0,7 bodova u EU.

U građevinskom sektoru ESI je u eurozoni u veljači bio viši za 0,4 boda nego u siječnju, dok je u EU bio nepromijenjen. Poslovni čelnici signalizirali su istodobno da planiraju blago smanjiti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI u veljači za 0,3 bodova u eurozoni i za 0,4 boda u EU.

Neizvjesnost u poslovanju zamjetno je ublažena, iskazana u padu indeksa EUI za 2,9 bodova u eurozoni odnosno za 2,5 bodova u EU.

Optimizam u Španjolskoj

Među vodećim gospodarstvima EU-a najviše je u veljači poboljšana klima u Španjolskoj, za dva boda.

U Njemačkoj, Italiji i Poljskoj raspoloženje je gotovo stagniralo.

Zamjetno je pogoršana tek ekonomska klima u Francuskoj, čiji je indeks pao za 1,5 bodova.

28. travanj 2024 11:48