Ukratko
StoryEditor

Poslovna klima u Njemačkoj zamjetno pogoršana u lipnju

26. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj zamjetno su pogoršana u lipnju, izvijestio je u ponedjeljak institut ifo, upozorivši da je slaba industrija dovela njemačko gospodarstvo u tešku poziciju.

Ifov indeks poslovne klime pao je u lipnju za tri boda u odnosu na svibanj, na 88,5 bodova, najnižu razinu u više od šest mjeseci.

Institut sastavlja izvješće na temelju ankete u kojoj sudjeluje otprilike 9.000 njemačkih kompanija.

- Očekivanja su naglašeno pesimistična, a ocjene kompanija o aktualnom stanju u poslovanju lošije (nego u prethodnom mjesecu - op. ur.) - rekao je predsjednik ifoa Clemens Fuest. 

Izdvojio je slabu industriju koja je, po njegovim riječima, ‘dovela njemačko gospodarstvo u tešku poziciju‘. 

Poslovna klima u industriji značajno je pogoršana, pa su tako očekivanja na najnižoj razini od studenog prošle godine, a slabije su i ocjene aktualnog poslovanja.

Brojne kompanije ističu i pretjerano nisku razinu nerealiziranih narudžbi, koje su trebale gospodarstvu pomoći da prebrodi razoblje slabe potražnje.

Negativan trend u industriji prelio se i na uslužni sektor, preko kompanija za usluge logistike i prijevoza, a raspoloženje je prigušeno i u trgovini i u građevinskom sektoru, pokazalo je istraživanje.

27. travanj 2024 13:35