Ukratko
StoryEditor

Potražnja za automobilima u EU poskočila u ožujku; Hrvatska znatno iznad prosjeka

19. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Prodaja automobila u EU porasla je u ožujku najsnažnije u gotovo dvije godine, odražavajući oporavak proizvođača od problema u opskrbi poluvodičima, a u Hrvatskoj rast je bio dvostruko veći od prosjeka, pokazalo je izvješće udruge ACEA.

U ožujku je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano više od milijun novih automobila, za 28,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je udruga proizvođača. Stopa rasta najviša je od svibnja 2021. godine.

U veljači prodaja je porasla za 11,5 posto.

Rezultati u ovoj godini otkrivaju prošlogodišnje probleme proizvođača u opskrbi poluvodičima, objasnila je udruga u prošlomjesečnom izvješću. 

U ožujku su sva vodeća europska tržišta bilježila dvoznamenkasti rast, a najviše je porasla prodaja u Španjolskoj i Italiji, za 66,1 odnosno 40,7 posto.

Poskočio je i broj registriranih novih automobila u Francuskoj, za 24,2 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak. Njemačka je na začelju skupine ‘velikih‘, sa stopom rasta od 16,6 posto.

U Hrvatskoj je u ožujku, prema podacima ACEA-e, registrirano 6.157 novih automobila, za 61,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj porastao za 26,2 posto.

Dvoznamenkasto tromjesečje

U prva tri ovogodišnja mjeseca tržište osobnih automobila u EU poraslo je za 17,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih gotovo 2,7 milijuna vozila, utvrdila je ACEA.

U skupini vodećih tržišta najviše je u razdoblju od siječnja do ožujka porasla prodaja u Španjolskoj, za 44,5 posto.

Dvoznamenkasti rast bilježile su Italija i Francuska, za 26,2 odnosno 15,2 posto. Najskromnije je među ‘velikima‘ porasla prodaja u Njemačkoj, za samo 6,5 posto.

U Hrvatskoj je u tri prva ovogodišnja mjeseca, prema ACEA-inim podacima, registrirano 13.159 novih automobila, za 36,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

23. travanj 2024 11:03