Ukratko
StoryEditor

Povijesni rekord japanskog Nikkei indeksa

22. Veljača 2024.
Nikkei indeks

Japanski Nikkei u četvrtak je dosegnuo povijesni rekord, nakon neočekivano dobrih poslovnih rezultata američkog proizvođača čipova Nvidije, koji je potaknuo uzlet azijskih tehnoloških dionica, a na krilima toga ojačale su i kineske burze. 

Japanski Nikkei indeks porastao je 2 posto, na 39.028 bodova, premašivši prijašnji vrhunac iz 1989. godine od 38.957 bodova, i to nakon godinu dana dugog uzleta cijena dionica, potaknutog niskim valucacijama dionica, korporativnim reformama i pritokom kapitala s posrnulog kineskog tržišta dionica. Nikkei je sada otprilike 16,5 posto na dobitku od početka godine, dok su primjerice američki S&P i Nasdaq u plusu nekih pet posto. 

- Za nas trgovce to označava novu eru. Čini se da nam tržište dionica govori da smo napokon pobjegli iz deflacije i da nam se otvara novi svijet -  rekao je analitičar u tokijskom investicijskom društvu AU Kabucom Securities, Tsutomu Yamada.

Porasle su jutros i kineske burze, predvođene dionicama kompanija koje koriste umjetnu inteligenciju, nakon boljih od očekivanja poslovniih rezultata Nvidije. Šangajski indeks u plusu je 0,9 posto, a hongkonški HSI za 0,84 posto.

Ipak, unatoč poboljšanju izvedbe kineskih dioničkih tržišta zahvaljujući nizu mjera monetarne politike, raspoloženje investitora i dalje je krhko, i takvo će i ostati dok ne postane vidljiv oporavak tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

- Inozemni investitori općenito su i dalje na oprezu. Vjeruju da je nedavni oporavak uglavnom posljedica loše izvedbe uoči lunarne Nove godine - navode analitičari UBS-a, dodavši kako su kineska deflacija i problemi s nekretninskim sektorom i dalje razlozi za zabrinutost.

MSCI indeks azsijkih burzi bio je oko 6,30 sati u plusu 0,29 posto, potpomognut rastom cijena tehnoloških dionica.

Na deviznim tržištima tečaj dolara nastavio se povlačiti s najviših razina u zadnja tri mjeseca, koje je dosegnuo protekloga tjedna. Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi 103,84 boda, što je za 0,92 posto manje nego dan ranije.

Istodobno, tečaj eura je blago ojačao, za 0,18 posto, na 1,0833 dolara, a tečaj jena oslabio za 0,13 posto, na 150,26 jena za dolar.

U opreznom trgovanju Wall Street blago porastao

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer ulagači nisu željeli riskirati nakon objave zapisnika s nedavne sjednice čelnika Feda, a uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata tehnološkog diva Nvidie.

Dow Jones ojačao je 0,13 posto, na 38.612 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500 te dosegnuo 4.981 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,32 posto, na 15.580 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vladao je oprez jer je zapisnik sa sjednice američke središnje banke pokazao da njezine čelnike zabrinjavaju rizici koji bi proizašli ako prerano smanje kamatne stope i da nisu sigurni do kada bi kamate trebale ostati povišene.

Nedavno su cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle jer su se ulagači nadali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamate, počevši od sjednice u ožujku. No, ožujak više nitko ni ne spominje, a nakon jučerašnje objave zapisnika na tržištu prevladava mišljenje da smanjenja kamata najvjerojatnije neće biti prije lipnja.

Ulagači su jučer bili oprezni i zbog toga što su čekali poslovne rezultate Nvidie.

Nakon zatvaranja tržišta, taj proizvođač čipova izvijestio je o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju, pa je cijena dionice Nvidie u produljenom trgovanju skočila više od 6 posto i nadoknadila sve gubitke od prethodnih dana.

Kako su porasle i cijene dionica nekoliko drugih proizvođača čipova, jutros su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu između 0,7 i 1 posto, što znači da bi na početku trgovanja na Wall Streetu u četvrtak ti indeksi mogli porasti.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 posto, na 7.662 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,29 posto, na 17.118 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 7.812 bodova.

28. travanj 2024 10:35