Ukratko
StoryEditor

PPS Galeković: Vodeći proizvođač masivnih podnih obloga i parketa u Hrvatskoj

15. Travanj 2024.
Dugogodišnja tradicija obrade najboljega hrvatskog hrasta, bukve i jasena, vrhunski dizajn te briga o okolišu zaštitni su znak tvrtke čiji su drveni masivni podovi među najboljim i najizdržljivijim u svijetu

S godišnjom proizvodnjom podnih obloga i drva većom od 750.000 četvornih metara, obrađenih više od 40.000 prostornih metara drva te izvozom ukupno proizvedenih dobara većim od 65 posto, PPS Galeković dokazuje da je u Hrvatskoj vodeći proizvođač masivnih podnih obloga i parketa. Od male radionice za proizvodnju namještaja, stolarije i radiokućišta osnovane 1956. godine, obiteljska tvrtka PPS Galeković prerasla je u svjetskog izvoznika koji zapošljava više od 250 djelatnika. Masivni i višeslojni parketi, masivne ploče, podovi od drveta za vanjsku upotrebu (decking) te fasadne obloge PPS-a Galeković, osim u Hrvatskoj i susjedstvu, nalaze se na tržištima u ostatku Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Hong Konga i Australije. Dizajn, dugogodišnja tradicija obrade najboljega hrvatskog hrasta, bukve i jasena iz Slavonije te briga o okolišu zaštitni su znak tvrtke čiji su drveni masivni podovi među najboljim i najizdržljivijim podovima u svijetu.

Odlična svojstva

Proizvodnja je smještena u Mraclinu, u kojem se nalazi i sjedište tvrtke PPS Galeković, te Majuru, pored Hrvatske Kostajnice. U Majuru se izrađuju i briketi, decking i fasadne obloge, bez površinske obrade ili sa završnom obradom lakiranja i uljenja, a moguća je također izrada proizvoda po narudžbi. Dodatna pogodnost je termička obrada hrasta, bukve, jasena i graba prema finskoj tehnologiji kako bi se dobile tamnije nijanse i povećala otpornost na štetnike i vlagu.

U ponudi masivnog parketa moguće je odabrati razne klase, veličine, završne obrade i boje, a višeslojni i troslojni parket PPS-a Galeković poseban je proizvod među drvenim podnim oblogama. Kod višeslojnog parketa daske su izrađene od brezine šperploče obložene 3,6 milimetara debelim gaznim slojem od plemenitog drva. Spremne su odmah za ugradnju te se spajaju jednostavno preko utora i pera, a mogući su razni obrasci slaganja. Svi višeslojni podni dijelovi iznimno su stabilni, zbog čega je moguće pokrivati velike površine bez razdjelnih reški. Takav pokrov pogodan je za podno grijanje te za pokrivanje prostora s rizičnim mikroklimatskim uvjetima poput javnih, sportskih ili komercijalnih.

Moguće su ekskluzivne širine od 120 do 220 mm uz posebne narudžbe za čak 260 i 290 mm te dužine od 900 do 2400 mm, u stilu chevrona (francuski ili mornarski vez u obliku slova V) te riblje kosti. Velika gustoća kompaktnoga višeslojnog parketa daje odlična akustička i toplinska svojstva te omogućuje ugodan hod kao po masivnom parketu. Prednost je i da se dvostruko manje rasušuje pri centralnom ili podnom grijanju.

Spoj tradicije i suvremenosti

Među najtraženijim vrstama parketa ističu se upravo chevron i riblja kost, zvana ujedno herringbone, koji se kao spoj tradicije i suvremenosti uklapaju u razne stilove uređenja. Chevron je zadnjih godina posebno dobio na popularnosti zato što je pogodan za male i velike prostore, odnosno za skladno prekrivanje cijelog prostora kako bi se prostorije spojile. Parket chevron PPS Galeković izrađuje s kutovima od 45 i 60 stupnjeva, u raznim širinama i dužinama te dvije debljine kod masiva, od 14 ili 21 mm. Višeslojne podove proizvodi u multiflooring izvedbi te kao troslojne podove, a dostupni su u debljinama od 11 ili 15 mm i širinama od 120 ili 140 mm, što ih čini savršenima za podno grijanje.

U ponudi su i lijepljene drvene ploče u raznim izdanjima, poput fix duo lamela, dužinski/širinski lijepljene ploče, troslojne ploče za gazišta, širinski lijepljene ploče s padajućom lamelom, izrađene većinom od hrasta te s mogućnošću odabira jasena. Pogodne su za izradu stepenica, skupocjenih stolova, stolica ili ormara, a proizvode se od visokokvalitetoga hrastovog drveta.

Uloženo je i u nove tehnologije i najmodernije opremljen pogon kako bi se dobili prirodni i sigurni Gala peleti i briketi koji nastaju od piljevine i sječike prilikom obrade hrasta. Hrast peletima daje visoku kaloričnu vrijednost, a odlikuje ih i vlažnost manja od 10 posto s udjelom pepela manjim od 0,7 posto, što znači da se taj energent sporije troši i da nastaje malo pepela.

27. travanj 2024 09:47