Ukratko
StoryEditor

Predsjednik Vrhovnog suda donio uputu o radu sudova tijekom ‘mjera upozorenja‘

22. Siječanj 2024.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić donio je u ponedjeljak, na prvi dan drugog ciklusa tzv. bijelog štrajka pravosudnih dužnosnika, uputu o radu sudova tijekom provedbe mjera upozorenja sudaca i državnih odvjetnika koji traže veće plaće.

Dobronić je u uputi poručio predsjednicima prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova da prate rad suda tijekom provedbe mjera upozorenja na način da se i dalje rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta.

Sva ostala ročišta koja su određena u razdoblju mjera upozorenja mogu se odgoditi, uz preporuku da se strankama istovremeno odredi novi termin ročišta, dok se sudovi u predmetu u kojem se ročište neće održati o tome prethodno poslati obavijest strankama ili punomoćenicima, ističe Dobronić.

Predsjednik najvišeg suda u uputi navodi kako se ročište treba održati u slučaju da sud zbog kratkog vremena ne može obavijestiti stranku o odgodi ročišta i to u slučaju da stranka u predmetu nema punomoćenika.

Uz to, zadužuju se predsjednici sudova da tehnički olakšaju komunikaciju stranaka sa sudom kroz pojačani rad službenika na telefonskoj centrali, objavom telefonskih brojeva putem kojih stranke mogu dobiti informacije, objavom e-mail adrese putem kojih stranke mogu komunicirati sa sudom.

Dobronić je poručio predsjednicima županijskih sudova da o njegovoj uputi obavijeste predsjednike općinskih sudova.

UHS: Odaziv veći od 80 posto

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi "bijeli štrajk" sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da od ponedjeljka kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom. U mjerama upozorenja sudjeluje i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

UHS je izvijestio u ponedjeljak da je odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023, dok je u nekim gradovima odaziv sudaca i stopostotan.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

27. travanj 2024 04:26