Ukratko
StoryEditor

Prodaja automobila u srpnju rasla EU, stagnirala u Hrvatskoj

30. Kolovoz 2023.
uvoz automobila, automobili

Prodaja automobila u EU snažno je porasla i u srpnju, odražavajući oporavak industrije od pandemijskih problema u nabavi, dok je u Hrvatskoj naglo posustala, pokazali su u srijedu podaci udruge proizvođača ACEA.

U srpnju je u EU registrirano 851.156 novih automobila, za 15,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je udruga.

U srpnju njihov je broj poskočio za 17,8 posto.

Prodaja raste po dvoznamenkastim stopama od prošlogodišnjeg listopada, odražavajući oporavak industrije od prošlogodišnje nestašice dijelova, objašnjava ACEA.

U skupini vodećih tržišta najviše je porasla prodaja u Francuskoj i Njemačkoj, za 19,9 odnosno 18,1 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Španjolska, od 10,7 posto. Najskromnije je u skupini velikih porasla prodaja u Italiji, za 8,7 posto.  

Hrvatska uz Sloveniju

U Hrvatskoj prodaja se u srpnju, prema podacima ACEA-e, zadržala na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca, uz registriran 5.141 novi automobil. U lipnju poskočila je za 43,7 posto.

Broj registriranih novih automobila bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnji srpanj i u Sloveniji. 

Pad prodaje zabilježile su samo Mađarska i Malta, za 6,8 posto, i Švedska, za tri posto.

Daleka 2019.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci tržište automobila u EU poraslo je za 17,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 6,3 milijuna novih vozila.

Podaci signaliziraju oporavak europske automobilske industrije od poremećaja koje je izazvala pandemija, ali obujam prodaje još je uvijek za 22 posto manji nego u pretpandemijskoj 2019. godini, upozorava ACEA.

Među velikom četvorkom najviše je porasla prodaja u Španjolskoj i Italiji, za 21,9 odnosno 20,9 posto. U Francuskoj uvećana je za 15,8 posto, a na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, za 13,6 posto.

U Hrvatskoj je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci po ACEA-inim podacima registrirano 38.575 novih automobila, za 37,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.  

27. travanj 2024 21:54