Ukratko
StoryEditor

Proizvođačke cijene u europskoj industriji pale u studenom; u Hrvatskoj blago porasle

08. Siječanj 2024.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su u studenom prvi put od srpnja, prateći cjenovni trend u energetskom sektoru, a u Hrvatskoj su blago porasle, pokazali su podaci Eurostata.

U eurozoni proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u studenom za 0,3 posto u odnosu na listopad kad su, prema revidiranom podatku, u tom postotku bile uvećane, pokazuje izvješće Eurostata.

U EU smanjene su za 0,2 posto prema mjesecu ranije kad su također u istom postotku bile porasle.

Pad cijena u studenom prekinuo je tromjesečno razdoblje rasta na oba područja, pokazuju tablice statističkog ureda.

Energetski sektor bio je najveći uteg, s padom cijena u eurozoni od 0,8 posto na mjesečnoj razini, nakon rasta cijena u prethodna tri mjeseca. Na razini EU-a cijene su pale 0,3 posto, također prvi put od srpnja.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji eurozone kliznule su za 0,2 posto, i to četvrti mjesec zaredom. U istom su postotku pale i u EU, drugi mjesec zaredom.

Najveći pad u Slovačkoj

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u studenom Slovačka, od tri posto. Slijede Portugal i Španjolska gdje su smanjene za 2,3 odnosno za 2,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u studenom bile više za 0,1 posto u odnosu na listopad, kad su pak smanjene prvi puta od svibnja, i to za 1,1 posto.

Istu stopu rasta na mjesečnoj razini u studenom bilježile su Latvija i Malta.

Najviše su pak poskupjeli proizvodi u švedskoj industriji, za 4,1 posto. Slijede Francuska i Bugarska s rastom cijena od 2,4 odnosno 0,7 posto, pokazale su Eurostatove tablice.

Dvoznamenkasti pad cijena energije

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom pale za 8,8 posto u eurozoni i za 8,1 posto u EU.

U listopadu smanjene su za 9,4 posto u eurozoni i za 8,7 posto u EU.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se tako na oba područja sedmi mjesec zaredom, pokazuju tablice. 

Daleko najveći pad na godišnjoj razini zabilježen je i u studenom u energetskom sektoru, za 23,7 posto u eurozoni i za 21,3 posto u EU, iako nešto blaži nego u listopadu.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su na oba područja drugi mjesec zaredom, za 0,5 posto u eurozoni i za 0,6 posto u EU, dvostruko snažnije nego u listopadu.

Oštriji pad u Hrvatskoj

Najviše su u studenom na godišnjoj razini pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Belgiji, za 18,7 posto. Slijede Italija i Latvija, s padom cijena za 16,3 odnosno 15,3 posto.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je i Hrvatska, drugi mjesec zaredom, i to za 1,4 posto u odnosu na studeni 2022. godine. U listopadu smanjile su se na godišnjoj razini prvi puta od siječnja 2021., i to za 0,5 posto.

Najbliža Hrvatskoj bila je u studenom Mađarska s padom cijena od 1,9 posto, pokazuju tablice.

Daleko su pak najviše ponovo poskupjeli proizvodi u luksemburškoj industriji, za 20,4 posto. U skupini s najvećim rastom cijena ponovno su bile i Slovačka i Slovenija gdje su industrijski proizvodi poskupjeli za 10,9 odnosno 2,9 posto.

01. svibanj 2024 12:41