21. veljača 2019.

Projekt REGEA-e Newlight primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge

Hrvatski projekt NEWLIGHT primio je prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge na svečanoj dodjeli nagrada u Bruxellesu 20. veljače.

Od 2005. godine Berliner Energieagentur i Europska komisija odaju priznanje tvrtkama i projektima za izvanredna postignuća u području energetskih usluga dodjeljujući im Europsku nagradu za energetske usluge (EESA). Ove godine jedan od nagrađenih projekata je i projekt NEWLIGHT kojeg je provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a koji je potaknuo ulaganja od preko 22 milijuna eura u 32 gradska i općinska sustava javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

>>>Deset godina REGEA-e: Dokazali smo da se i kod nas može raditi na najvišoj razini

Ovogodišnja svečanost dodjele nagrada održana je u okviru Investicijskog foruma Sporazuma gradonačelnika, a nagradu EESA primio je  Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE.

- Sjajan je osjećaj jer u žiriju koji dodjeljuje nagrade sjede najveći europski stručnjaci, ljudi od kojih smo nekad učili. Nagradu European Energy Service Award dodjeljuju Europska komisija i Berlinska energetska agencija već 15. godinu zaredom, a popis institucija i projekata koji su je prije nas primili, djeluje uistino impresivno – to su oni zaista najbolji u Europi, to su onakvi kakvi smo uvijek željeli postati. Kada vas prepoznaju i nagrade oni koji su vam godinama bili uzor, onda zaista morate biti ponosni - rekao je Domac.

Važno je podsjetiti da je projekt NEWLIGHT prvi projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA, zajedničke inicijative EIB-a i Europske komisije u okviru programa Obzor 2020. godine. Međutim, projekt NEWLIGHT je mnogo više od samo velikih ulaganja. Projekt NEWLIGHT postavio je novu standardnu dokumentaciju - za energetske preglede i ugovaranje EPC-a. Nastao na temelju ove dobre prakse, projekt NEWLIGHT sada se razvija u nacionalni program koji se predlaže financirati sredstvima inovativnih financijskih instrumenata - kombinacijom EFSU-a i ESIF-a.

Sva ulaganja u okviru projekta NEWLIGHT provedena su bez ikakvih bespovratnih sredstava ili subvencija, što je jedinstveno za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. EPC ugovori razvijeni u okviru projekta NEWLIGHT priznati su u zemlji i širom jugoistočne Europe kao najtransparentnija i cjelovita dokumentacija takve vrste do sada u čijem je primarnom interesu zaštita javnog novca.

Poseban izazov u ovom istinski pionirskom projektu bio je izuzetno dug popis zainteresiranih strana - 57 lokalnih vlasti. Kako bi riješila izazov nerazvijenog ESCO tržišta u Hrvatskoj, REGEA je održala više od 300 sastanaka s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, ESCO tržišnim igračima i financijskim institucijama.

REGEA djeluje posljednjih 11 godina i kroz svoj dosadašnji rad ostvarila je preko 900 milijuna ukupne vrijednosti do sada realiziranih projekata s više od 500 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koje je osigurala za provedbu projekata. Julije Domac ujedno je i predsjednik FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija u svom drugom mandatu, cijenjen u europskim krugovima i jedan od glavnih zagovornika i nositelja energetske tranzicije u EU. Intenzivna komunikacija, stručnost i ugled REGEA-e koji je stekla u posljednjih 11 godina svoga postojanja bili su ključ uspjeha projekta NEWLIGHT.