Ukratko
StoryEditor

Prva Hrvatska aktuarska konferencija – „Jedina konstanta je promjena“

09. Lipanj 2016.

U četvrtak i peta u zagrebačkom hotelu Panorama održava se prva Hrvatska aktuarska konferencija pod nazivom „Jedina konstanta je promjena“. Konferencija koju organizira Hrvatsko aktuarsko društvo (HAD) održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva financija i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Partner Konferencije je Hrvatska gospodarska komora, a na Konferenciji će sudjelovati uvaženi domaći i strani predavači iz akademski zajednice te osigurateljni stručnjaci.

Prvi dan konferencije bio je iznimno bogat sadržajima. Tako je dr. sc. Jiri Fialka iz Deloittea održao zanimljivo izlaganje „Disrupting Business Models - Insurance will change!“, a na panelu „Životna osiguranja – izazovi danas, vrijednost za budućnost. Kako je stvoriti?“, sudjelovali su predstavnici domaćih osiguravajućih kuća. Slijedio je dio „Data science“ pod vodstvom dr. sc. Nikole Mašića, u kojem su svoja izlaganja imali predstavnici FER-a, CAIR Centra, te Incubisa. Oni su istaknuli važnost metoda obrade, odnosno analitike, te sinkronizacije razvoja informacijskog sustava osiguranja i aktuarstva. U izlaganju „QRM in mortality risk“ svoje su prezentacije održali dr. sc. Miljenko Huzak s PMF-a i jedan od gostiju iz inozemstva, prof. dr. sc. Ermanno Pitacco sa Sveučilišta u Trstu.

Za kraj prvog dana slijedilo je izlaganje “Solventnost 2”, a na tu uvijek aktualnu temu izlagao je dr. sc. Mihael Perman sa Sveučilišta u Ljubljani.

Konferencija se nastavlja u petak u 9 sati, a cjelokupni program možete pronaći na linku: http://aktuari.hr/datoteke/sadrzaj/clanci/2016/06/Program_novi.pdf

Hrvatsko aktuarsko društvo je osnovano 1996. godine kao neprofitna udruga i ove godine obilježava 20 godina uspješnog rada, redovni je član Međunarodnog aktuarskog udruženja (International Actuarial Association) i Europskog aktuarskog udruženja (Actuarial Association of Europe) te trenutno broji 113 redovnih, 37 pridruženih i 2 počasna člana.

Aktuari su stručnjaci koji se bave problemima financijske neizvjesnosti i rizika, pri čemu posao aktuara uključuje analizu podataka iz prošlosti, procjenu postojećih rizika i razvoj modela za projekciju budućih događaja. Najviše aktuara zaposleno je u djelatnosti osiguranja i mirovinskog osiguranja te državnim tijelima nadležnim za nadzor financijskih usluga. Međutim, aktuarske tehnike i znanja koriste se i u drugim područjima, primjerice aktuarska analiza demografskih i gospodarskih kretanja nužna je kod dugoročnog planiranja državnih izdataka za troškove obrazovanja, mirovina, zdravstva, transporta i drugih usluga.

HAD je tijekom svih godina svog djelovanja kontinuirano promicao značaj aktuarske znanosti i struke, kao i uloge osiguranja općenito u suvremenom društvu, što su glavni ciljevi i ove Konferencije. Aktuarska struka postaje sve važnija ne samo u osiguranjima, nego i u bankama, investicijskim fondovima te svugdje gdje su potrebne projekcije budućih financijskih događaja i rizika temeljene na matematičkoj vjerojatnosti i statistici. Osobito je aktuarska struka dobila na važnosti nakon recentne financijske krize te podizanja svijesti o financijskim rizicima i potrebi za zaštitom potrošača.

--

 

01. svibanj 2024 20:24