Ukratko
StoryEditor

Prvo izdanje 35mm Vis Film Festivala – povratak legendarnih filmova pod zvjezdanim nebom

29. Kolovoz 2023.
35mm Vis Film Festival

U malenom gradskom okruženju Visa, od 7. do 10. rujna 2023. godine održat će se prvi 35mm Vis Film Festival, jedinstvena filmska manifestacija koja će posjetiteljima omogućiti da dožive čaroliju gledanja legendarnih filmova "Praške škole" na originalnim 35mm filmskim trakama. Vis je prepoznat među filmskom industrijom, a među brojnim filmovima u kojima se našao, tu je i nastavak svjetski poznatog filma - Mama Mia 2.

Pod zvjezdanim nebom grada Visa, prikazat će se filmovi kao što su ‘Bravo maestro‘ Rajka Grlića, ‘Poseban tretman‘ Gorana Paskaljevića i drugi, a očekuje se dolazak filmskih redatelja, producenata i glumaca poput Lordana Zafranovića, Gorana Markovića, Mikea Downeya, Dietera Kosslicka i Slavka Sobina. Posebnost ovog filmskog festivala je što organizatori ne žele da se pretvori u veliki, masovni festival koji posjećuju tisuće ljudi, oni žele da ostane mali i poseban – svojevrstan boutique festival na Hrvatskoj obali.

– Filmove koje su Rudolf Biermann i Mike Downey odabrali dovoljno su veliki i govore sami za sebe te smo sigurni kako će ih publika na Visu, ali i iz okolice znati prepoznati. Sigurna sam da će poseban doživljaj biti gledati legendarne filmove na 35 mm traci i to pod zvjezdanim nebom Visa – ponosno je istaknula izvršna direktorica festivala Sanja Drakulić.

Organizatori vjeruju da će ovaj festival biti osvježenje u aktivnostima za višku zajednicu, a pritom ističu i kako važnost Visa među filmašima nije potrebno dodatno naglašavati upravo zbog lokacija i brojnih filmova koji su snimani na otoku i gradu Visu. Svi se možemo složiti da je filmski festival upravo ono što je Vis zaslužio, a posebne čari festivalu donose 35 milimetarske trake i projektori.

– U Gradu Visu su odmah prepoznali našu ideju i kada nam je gradonačelnik Ivo Radica rekao da postoje stari 35mm projektori odmah smo shvatili da smo na pravom tragu. Nažalost projektore je bilo previše skupocjeno i rizično popraviti, pa su ti primjerci arhivirani u muzej, dok smo za potrebe festivala nabavili nove projektore, 35 mm, na kojima ćemo prikazati filmove na festivalu – u povodu festivala rekao je idejni začetnik festivala i dugogodišnji direktor festivala Karlovy Vari Rudolf Biermann i dodao da su jako ponosni što u festivalu sudjeluje i Dieter Kosslick, koji donosi film ‘La grande abbuffata‘.

Među glavnim partnerima festivala našli su se vinarija i destilerija Vislander, istakuta Villa Nai 3.3., Jadrolinija i SME iz Slovačke, a svi oni slažu se oko jednog – prva godina festivala bit će nezaboravna. Kako bi začinili sve što Vis nudi, od vrhunskih vina, predivnih plaža do viške pogače, organizatori svima koji razmišljaju o posjetu festivalu poručuju: ‘Začinite sve to s dobrom filmskom večeri‘.

29. travanj 2024 19:57