Ukratko
StoryEditor

Pula, Rovinj, Medulin i Novalja sufinanciraju ugostitelje

26. Ožujak 2019.

Nakon lanjske suradnje portala za zapošljavanje u turizmu Gastroposao.eu i grada Pule, ove godine u projekt sufinanciranja zapošljavanja sezonaca uključili su se gradovi Rovinj, Medulin i Grad Novalja na Pagu.

Lani je Boris Miletić, gradonačelnik Pule, prvi  donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 posto za financiranje i pronalaženje radne snage objavom natječaja na portalu www.gastroposao.eu. Ove su mu se godine u tome pridružili i njegovi kolege, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, načelnik Medulina Goran Buić te gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Operativno to znači da poduzetnici u objavi natječaja na portalu www.gastroposao.eu u troškovima sudjeluju samo sa 100 kuna, dok ostatak za njih subvencioniraju njihove lokalne uprave. Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima jer mali i srednji poduzetnici teže mogu odvajati znatnija sredstva potrebna za natječaje. Jedini je uvjet da su korisnici mjera s područja gradova Pule, Rovinja i Novalje te općine Medulin. Unutar ovog projekta izbjegavaju se posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju.

Posloprimci, radnici, ne trebaju pisati molbe za posao i životopise već jedino trebaju ispuniti pripremljeni upitnik na portalu  koji je prilagođen pravilima struke i pisan jezikom koje kuhari, konobari i ostali djelatnici razumiju, dok s druge strane poslodavci, ugostitelji dobivaju oglase u kojima se kvalitetno prezentira tko su i što nude, realno opisuju radni uvjeti, plaća, radno vrijeme i sve ono što radnike zanima.

Gradonačelnici Miletić, Paliaga i Dabo te načelnik Buić uvjereni su da će ova proaktivna mjera, kojom se ugostiteljima s područja njihovih gradova i općina pruža mogućnost da direktno i bez suvišne papirologije pronađu kvalitetne kuhare, konobare, pomoćno osoblje i ostale potrebne radnike, uroditi plodom, odnosno da će pomoći rješavanju problema manjka radne snage u turizmu koji je posljednjih godina eskalirao.

Projekt Gastroposao.eu sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 179 tisuća eura. Projekt vode Gastronomadi, grupacija koja već desetak godina djeluje u sektoru gastronomije s ciljem promicanja hrvatskih proizvoda te podizanja razine ugostiteljstva odnosno hospitality sektora (HoReCa, OPG proizvođači, turizam).

20. travanj 2024 01:03