Ukratko
StoryEditor

Put do smanjenja gubitaka i sigurnijeg rasta: Prenošenje rizika na osiguravatelja prioritet je zdravog poslovanja

28. Listopad 2022.
foto Darko Mareš

Hrvatska podružnica najvećega svjetskog osiguravateljnog brokera Marsha velikim dijelom posluje kao nišni broker za osiguranje energetike od svih osigurljivih rizika

Trenutačno geopolitičko okružje, ruski napad na Ukrajinu te posljedično cjenovni šokovi na tržištu energenata doveli su energetski sektor u fokus svih zbivanja te je energetski prostor postao globalan prostor u kojem će nesigurna globalna makroekonomska situacija sigurno znatno teretiti profitabilnost energetskih subjekata. U današnjoj nestabilnoj klimi smanjenje gubitaka i transferiranje rizika na osiguravatelja prioritet su zdravog poslovanja.

Jedno od rješenja koje gospodarski subjekti mogu upotrijebiti za upravljanje rizikom je osiguranje potraživanja, proizvod poslovnog osiguranja koji štiti prodavatelja od gubitaka zbog neplaćanja njegovih kupaca. Osiguranjem potraživanja sprječavamo neželjene gubitke i omogućujemo sigurno poslovanje. Osigurava se najčešće do 90% iznosa potraživanja, a neosigurani iznos potraživanja predstavlja vlastiti udio osiguranika u šteti.

Budući da osiguranje potraživanja može pokriti domaće i inozemne kupce, globalno tržište energije više nije problem, a u slučaju proširenja poslovanja ne morate se brinuti za likvidnost. Kada uzmemo u obzir da gospodarski subjekti u tržišnom poslovanju vrlo često nemaju veliku pregovaračku moć spram svojih kupaca kad je riječ o uvjetima plaćanja, osiguranje potraživanja postaje još važniji instrument upravljanja rizikom. Kupci diktiraju uvjete poslovanja, pri čemu najčešće uvjetuju odgodu plaćanja, a svaka odgoda plaćanja veže uza sebe rizik neplaćanja.

Stručnost i znanje

U okružju u kojem CEO i dalje ima prioritetni zadatak rasti na nestabilnom tržištu osiguranje potraživanja pruža povećanu likvidnost energetskim subjektima, a trošak osiguranja je nizak u odnosu na maržu koja se dobiva od potencijalno izgubljene zarade. Iskustveno govoreći energetski subjekti registrirani za djelatnosti proizvodnje i distribucije energenata odlični su kandidati za osiguranje potraživanja. Marsh, kao najveći svjetski osiguravateljni broker, u Hrvatskoj ima svoju podružnicu, u stopostotnom vlasništvu MarshMcLennana, najveće svjetske korporacije za upravljanje rizikom, strategijama i ljudima.

U Hrvatskoj Marsh posluje velikim dijelom kao nišni broker za osiguranje energetike od svih osigurljivih rizika i u Marshovu portfelju nalazi se gotovo 80% hrvatskih kompanija iz energetskog sektora. Razlog tomu uvelike su stručni profesionalci na lokalnoj razini, ali i globalni know-how najvećeg brokera na svijetu.

Naime, kapaciteti osiguranja i reosiguranja energetike podložni su, osobito u ova krizna vremena, velikim promjenama, kako cjenovnim tako i obujmom. Hrvatska, kao iznimno malo energetsko tržište pa tako i kompanije iz ovog sektora u portfelju Marsha, upravo zbog njegova ukupnog portfelja najvećih globalnih energetskih kompanija, ipak putem lokalnog Marsha uspijeva na svojim osigurateljnim i reosigurateljnim panelima okupiti iznimno važne svjetske i domaće energetske osiguravatelje i reosiguravatelje.

Važno je naglasiti da je sektor energetike osigurateljno iznimno rizičan i da je za osiguranje i reosiguranje svakog rizika iznimno važno stranim tržištima prezentirati rizik u pravom smislu riječi – sa svim svojim dobrim i manje dobrim stranama, a da bi u slučaju katastrofe naknada štete bila adekvatna.

Poboljšanje stabilnosti

Marshovo je profesionalno stajalište, a veseli ga da su ga prepoznale i sve velike domaće kompanije u sektoru energetike, da se taj sektor ne treba osiguravati od malih rizika već bi zbog svog profitabilna poslovanja te rizike trebalo zadržavati u vlastitoj retenciji. Na osiguravatelje bi trebalo prenijeti samo one velike rizike koji bi u slučaju štete znatno utjecali na samo poslovanje, a samim time i na opstojnost energetskih kompanija.

Koliko lokalne energetske kompanije zadržavaju rizika, na svakoj je upravi da donese odluku, naravno uz Marshovu preporuku. Marsh je tu da obrazloži sve moguće scenarije i njihove posljedice. Marshov je tim visokospecijaliziran i spreman odgovoriti na sva pitanja iz sektora energetike. Globalno jednom na godinu u Dubaiju organizira najveću svjetsku energetsku konferenciju s više od 500 sudionika – stručnjaka iz energetike, CEO-a, CFO-a najvećih svjetskih energetskih kompanija i osiguravatelja i reosiguravatelja. Kompanija Marsh postoji više od 150 godina (u Hrvatskoj 22 godine) i prihod od gotovo 20 milijardi dolara na godišnjoj razini i kotiranje na NYSE-u govore za sebe.

Što se tiče samog osiguranja potraživanja kao samo jednog segmenta u alociranju rizika energetskih kompanija, i tu ima tim lokalnih i svjetskih stručnjaka te svojim veličinom, a samim time i pregovaračkom pozicijom, domaćim kompanijama pomaže u poboljšanju stabilnosti poslovanja omogućavajući im sigurniji rast.

25. travanj 2024 14:13