Ukratko
StoryEditor

Rast zaliha gotovih industrijskih proizvoda

04. Siječanj 2024.
rast kamatnih stopa, kamate, kamatne stopefoto Shutterstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju studenoga prošle godine u usporedbi sa zalihama na kraju listopada veće su za 6,8 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju studenoga 2022. za 15,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini najviše porasle zalihe energije, za 41,7 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su povećane za 8,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,5 posto. 

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene za 1,1 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 41,8 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 34,7 posto, energije za 28 posto, intermedijarnih proizvoda za 18,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,1 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju pale za 0,4 posto, a na godišnjoj razini za 10,9 posto, dok su zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini porasle za 7,2 posto, a na godišnjoj za 16,6 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći rast zaliha zabilježen je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,9 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 42,7 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 33,2 posto, te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 22,3 posto.

Najveći pad zaliha zabilježen je u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 31,2 posto, te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 17,9 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su porasle zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 89,1 posto, u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 73,7 posto, u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 71,1 posto itd.

Najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 40,2 posto, te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 30,9 posto.

Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je industrijska proizvodnja u studenom porasla za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni 2022. godine porasla za 4,8 posto.

U prvih 11 mjeseci prošle u odnosu na isto razdoblje godine prije industrijska je proizvodnja ostala na istoj razini. 

27. travanj 2024 02:00