Ukratko
StoryEditor

Rješenja digitalne transformacije, koja koriste lideri svjetske industrije, dostupne u Hrvatskoj

06. Lipanj 2019.

Nemilosrdna konkurencija i sve brža tržišna utakmica predstavljaju dodatne izazove za proizvođače. To je razlog zašto se nerijetko događa skraćivanje ili čak preskakanje nekih faza ciklusa razvoja proizvoda.

Tako je na primjer u automobilskoj industriji prihvaćen koncept ‘globalnog vozila‘ kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile dvije naizgled nespojive stvari; masovna i personalizirana proizvodnja. Kako bi ovakva proizvodnja bila profitabilna, potrebno je osigurati maksimalnu iskoristivost proizvodnih kapaciteta.

Danas to omogućuju digitalne platforme, koje osim što omogućuju upravljanje proizvodnim operacijama i sinkronizaciju svih poslovnih procesa, istovremeno su fleksibilne za sve izmjene u proizvodnji i razvoju.

Jedinstvena digitalna platforma 3DEXPERIENCE predstavlja rješenje koje objedinjuje različite poslovne aplikacije u zajedničku poslovnu platformu. Jedna od aplikacija je i DELMIA koja omogućuje inženjering, planiranje i upravljanje proizvodnjom, ali i samim proizvodnim operacijama. S DELMIA programskim rješenjem možete dodatno proširiti vrijednost drugih poslovnih rješenja kao što su ERP i PLM rješenja te tako zatvoriti krug između razvoja, planiranja i realizacije.

Sposobnost tvrtke da osigura dugoročne poslove ovisi o tome koliko dobro ostvaruje planove koji se odnose na kvalitetu proizvodnih procesa. Zato nije dovoljno biti fokusiran samo na planiranje.

Proizvodnju je potrebno optimizirati kroz sve aspekte lanca vrijednosti uključujući zaposlene, materijale, strojeve i procese svih povezanih partnera. To je moguće iz razloga što se DELMIA nalazi na poslovnoj platformi i što omogućuje pristupanje podacima u realnom vremenu, prijenos signala i upozorenja, kao i pregled ključnih indikatora uspješnosti (eng. KPI - Key Performance Indicators) od bilo koje točke u mreži i s bilo koje lokacije u svijetu.

Korištenjem ove digitalne poslovne platforme moguće je brzo odgovoriti na promjene strategija, tržišnih uvjeta, kao i drugih neočekivanih događaja. Dodatno, radi se o rješenju s kojim se na vrijeme uočavaju greške, pa je i mogućnost isporuke neispravnih dijelova minimalna. Osigurava se usklađenost sa standardima kvalitete poput ISO TS-16949, APQP (eng. Advanced product quality planning) i PPAP (eng. Production Part Approval Process).

Cilj ovakvog pristupa je premostiti jaz između menadžmenta, inženjeringa, marketinga, prodaje i održavanja kroz suradničko okruženje koje je dovoljno veliko i fleksibilno kako bi obuhvatilo sve koji sudjeluju u bilo kojem dijelu životnog ciklusa proizvoda ili projekta.

Kako se rješenje nalazi na digitalnoj poslovnoj platformi, lako se mogu dodati i druge aplikacije poput aplikacije za konstruiranje i modeliranje bilo kojeg proizvoda – CATIA, aplikacije za planiranje i praćenje poslovnih procesa te kolaboraciju svih sudionika – ENOVIA, kao i aplikacije za testiranje i analiziranje ponašanja proizvoda u stvarnom okruženju – SIMULIA.

Iako implementacija svake nove tehnologije zahtjeva određena ulaganja, ono što je važnije su gubitci koji se potenciraju nedostatkom strategije digitalizacije ili ne poduzimanjem određenih aktivnosti poput analiziranja isplativosti projekata ili pak gubitaka kada pogrešna dokumentacija ode u proizvodnju.

Zahvaljujući napretku tehnologije, poslovna rješenja koja tvrtke implementiraju su modularna i prilagođena potrebama i procesima tvrtke. Zato je set rješenja koja podrazumijeva suvremena industrija individualan za svaku tvrtku.

Primjenom digitalne poslovne platforme, osim što se optimiziraju i unaprjeđuju procesi u razvoju, proizvodnji, prodaji i servisiranju, nastaje baza znanja kao jedinstvena vrijednost i kvaliteta svakog proizvoda i tvrtke što predstavlja najvrjedniji doprinos modernih tehnologija.

Neke od ušteda su kraće vrijeme i troškovi razvoja proizvoda, optimizacija proizvodnje i zaliha, kraće vrijeme do isporuke proizvoda, kao i kraće vrijeme do pronalaska potrebne informacije što na kraju rezultira znatnim uštedama u cijeni krajnjeg proizvoda. Ovo rješenje tvrtkama u Hrvatskoj implementira Platinum partner korporacije Dassault Systemes, CADCAM Grupa te ih sve zainteresirane tvrtke mogu kontaktirati.

 

22. travanj 2024 22:55