Ukratko
StoryEditor

Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a: Podatkovni centri osnovica su digitalnoga gospodarstva

05. Svibanj 2023.
Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS ITfoto Marko Todorov/cropix
S rastom broja digitalnih usluga realnog i javnog sektora rast će i potreba za infrastrukturom koja ih podržava. Osim zahtjeva digitalne ekonomije, budućnost podatkovnih centara uvelike će odrediti i nove tehnologije, sigurnosni i ekološki aspekt

Certifikaciju podatkovnih centara koju će Europska unija provesti do 2025. APIS IT spremno dočekuje. Posljednjih godina ulaže u energetsku održivost i Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a, očekuje da će u propisanim rokovima doseći sve KPI-jeve direktive.

Jesu li u tijeku pripreme APIS IT-a za certificiranje podatkovnih centara prema najavi Europske unije?

– Neovisno o najavi nove direktive, kontinuiranim investicijama u svoje lokacije u Zagrebu i Jastrebarskom radimo na smanjenju ugljičnog otiska i povećanju energetske učinkovitosti. S obzirom na veliku potrošnju energije u podatkovnim centrima, tu nam i najmanje uštede, uz pozitivne ekološke učinke, donose znatno smanjenje troškova, što je osobito važno u uvjetima rasta cijene energenata.

Zahvaljujući sustavnim ulaganjima tijekom posljednjih godina, uz osiguranje certifikata TIER 3 uspjeli smo znatno smanjiti PUE (power usage effectiveness), koji je standardan pokazatelj energetske učinkovitosti podatkovnih centara, tako da vjerujemo da ćemo u propisanim rokovima doseći sve KPI-jeve direktive. Naravno, APIS IT priprema se i za obvezu izvještavanja i veću transparentnost koja se uvodi novom regulativom.

Kako mislite riješiti problem velike potrošnje energije i biti energetski učinkoviti?

– Energetsku učinkovitost i održivost namjeravamo dodatno povećati korištenjem obnovljivih izvora energije. I sada smo orijentirani na obnovljive izvore energije od vanjskih dobavljača, a u sljedećem srednjoročnom razdoblju planiramo i vlastite investicije u obnovljive izvore energije.

Tu smo fokusirani na solarnu energiju tako da dio energetskih potreba možemo podmirivati vlastitom proizvodnjom, ali želimo iskoristiti i hidropotencijal svoje lokacije. Nama već sada sustav dualnog hlađenja, zrakom i vodom, osigurava znatne uštede, posebice u najtoplijim mjesecima.

Što će se u budućnosti događati s podatkovnim centrima?

– Prije svega, očekujem daljnji rast kapaciteta. Podatkovni centri su osnovica digitalnoga gospodarstva i s rastom brojem digitalnih usluga realnog i javnog sektora rast će i potreba za infrastrukturom koja ih podržava. Bez podatkovnih centara nema digitalne javne uprave, nema Netfixa, internetskog bankarstva i društvenih mreža, usluga bez kojih ne možemo zamisliti normalan život.

Međutim, budućnost podatkovnih centara će, osim zahtjeva digitalne ekonomije, uvelike odrediti nove tehnologije, sigurnosni i ekološki aspekti. Zato očekujem da će internet stvari (IoT) potaknuti računalstvo na rubu mreže, da će primjena umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja dovesti do veće automatizacije koja će značiti učinkovitiji rad i manje troškove podatkovnih centara. Globalni rast temperature također bi na dulji rok mogao biti važan faktor pa vidimo da se već sada eksperimentira sa zamjenskim načinima hlađenja podatkovnih centara za slučaj da se klimatske promjene nastave ovim tempom.

Hoće li biti isplativije podatkovni centar premjestiti u neku od trećih zemalja da bi se izbjeglo certificiranje?

– Ne vjerujem da će nova regulativa uzrokovati egzodus u treće zemlje, posebno uzevši u obzir to da zakonski okvir i infrastruktura tih zemalja teško prate standarde EU-a. Naša je procjena da će se dogoditi konsolidacija gdje će brojni enterprise podatkovni centri koji funkcioniraju daleko ispod granica energetske učinkovitosti svoju infrastrukturu i podatke premjestiti u profesionalno upravljane podatkovne centre.

Jasno je da su namjenski građeni podatkovni centri učinkovitiji u svim pogledima, a istodobno jamče najvišu razinu sigurnosti i dostupnosti. Putem projekta Centra dijeljenih usluga već smo uvelike konsolidirali IT infrastrukturu javne uprave i zajedničkom cloud-platformom dokinuli potrebu da svaka institucija održava svoje servere u uvjetima koji nisu prilagođeni za smještaj IT opreme.

Dodatno, činjenica da putem vlastitih podatkovnih centara sami upravljamo podacima javne uprave, a posebno podacima građana, danas je bitna odrednica nacionalne sigurnosti i političke suverenosti svake države. Upravo zbog toga je strateško opredjeljenje hrvatske vlade da putem podatkovnih centara APIS IT-a osigura javnom sektoru podatkovne centre TIER 3 standarda i tako osigura kontrolu i zaštitu podataka građana.

Sadržaj nastao u suradnji s APIS IT.

26. travanj 2024 13:49