Ukratko
StoryEditor

Simfonija Vindijinih vrhunskih okusa na 46. Varaždinskim baroknim večerima

23. Rujan 2016.

Pod zlatnim sponzorstvom Vindije, od 23. rujna do 4. listopada održat će se 46. Varaždinske barokne večeri, nacionalni festival koji je snažno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta u svojoj matičnoj sredini. Riječ je o manifestaciji koja Varaždin vraća u razdoblje povijesti u kojemu je vještina priređivanja hrane poprimila obrise prave umjetnosti, što je prepoznala i Vindija koja kroz zlatno sponzorstvo podržava jedinstveni projekt kojim se promiče zaštita kulturne baštine i vrijednosti varaždinskog kraja.

Vindija se svojom bogatom gastronomskom ponudom savršeno uklapa u povijesni period u kojemu je kultura hrane doživjela istinski procvat pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV. Dio te raskoši naslijedila je i Hrvatska, osobito varaždinski kraj kojega se i danas predstavlja kao jednog od najljepših baroknih središta Europe, u čemu i Vindija ponosno sudjeluje.

Zahvaljujući partnerstvu sa Španjolskom, festivalska će publika po prvi puta ove godine imati prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe. Osim publike najpoznatijeg hrvatskog baroknog grada – Varaždina, priliku za povratak u prošlost imat će i publika u Ludbregu, Krapini, Belcu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici. Duh vremena prenijet će se i kroz klasičnu baroknu operu u suvremenoj izvedbi, španjolski flamenco, kao i neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši nije nedostajalo.

Najveća zvijezda Festivala bit će španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall koji će održati recital drugog dana Festivala u Uršulinskoj crkvi. U Varaždin ponovno stiže ansambl LeTendre Amour, atrakcija Festivala bit će i španjolska sopranistica Raquel Andueza, a brojim domaćim i stranim glazbenicima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima pridružit će se proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar te mnogi drugi.

19. travanj 2024 02:29