29. ožujak 2019.

Slovački GA Drilling dobio 4,2 milijuna eura od Lead Venturesa i posao s MOL-om

GA Drilling je potpisao sporazum o financiranju s Lead Ventures vrijedan 4,2 milijuna eura i ugovor o pružanju usluga s MOL Grupom. Lead Ventures, društvo rizičnog kapitala sa sjedištem u Budimpešti, uložilo je sredstva koja su osigurali MOL Grupa i mađarski Eximbank. Dogovorom GA Drilling dobiva pristup proizvodnim bušotinama na kopnu kako bi testirao svoju revolucionarnu PLASMABIT tehnologiju za pečaćenje i napuštanje bušotina u stvarnim uvjetima na terenu. Ugovor predstavlja velik iskorak u omogućavanju komercijalizacije PLASMABIT tehnologije, koja može ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš te značajno smanjiti trošak i uštedjeti vrijeme u usporedbi s uobičajenim metodama za stavljanje izvan pogona bušotina koje se više ne koriste.

GA Drilling je svjetski pionir u razvoju inovativne tehnologije za beskontaktno bušenje i glodanje pri pečaćenju i napuštanju bušotina korištenjem vlastitog zaštićenog postupka rastvaranja električne plazme. Ta tehnologija otvara mogućnosti za niz sektora prvenstveno se usmjeravajući na pečaćenje i napuštanje starih bušotina, proizvodnju kroz pukotine i ostale usluge vezane uz stavljanje izvan pogona. Usporedo s tim, kompanija nastavlja razvijati dodatne primjene bušenja kroz tvrdu stijenu koje omogućuje pristup dubokoj geotermalnoj energiji, kao i bušenja tunela i rudarenja mineralne sirovine.

Cilj partnerstva s Lead Ventures i MOL-om je omogućiti GA Drillingu uspješnu prvu komercijalnu primjenu vlastite tehnologije u industriji nafte i plina, testiranjem tehnologije PLASMABIT u stvarnim uvjetima na kopnu. Usporedo s tim, GA Drilling nastavlja tražiti strateška partnerstva s ostalim velikim naftnim kompanijama za odobalne platforme i podvodne bušotine kako bi testirao PLASMABIT širom svijeta.

- Ovo inovativno rješenje koje je razvio GA Drilling ima potencijal pozitivno uzdrmati vrlo tradicionalan segment energetskih tržišta. Po našem mišljenju, to je jedna od energetskih inovacija s najviše potencijala u regiji srednje Europe. Lead Ventures je predan pružanju podrške inovativnim kompanijama kojima su potrebna značajna sredstva kako bi unaprijedile svoj razvoj i koje imaju potencijal postati sljedećom uspješnom pričom u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je Ábel Galácz, predsjednik Lead Ventures.

- GA Drilling sada ima mogućnost komercijalizirati svoju tehnologiju u suradnji s velikom naftnom kompanijom u operativnom okruženju u svojstvu integrirane kompanije za pružanje usluga. Sada možemo optimizirati naš postupak PLASMABIT P&A i dokazati komercijalnu učinkovitost primjene na globalnom tržištu. Strateško partnerstvo s MOL Grupom i Lead Ventures ukazuje na tranziciju kroz koju prolazimo, iz tehnološke kompanije prema međunarodnoj kompaniji usmjerenoj na usluge. Time se potvrđuju naša kolektivna nastojanja, naše vjerovanje u PLASMABIT kao donositelja promjene sa značajnim prednostima u različitim primjenama u industriji. Cijenimo neprestanu podršku i povjerenje naših ulagača, potporu iz javnih sredstava EU-a za istraživanje i razvoj, zajam slovačke vlade za refinanciranje dugoročne infrastrukture i širenje industrijske suradnje, što su nas zajedno doveli do današnjeg uspjeha, rekao je Igor Kočiš, suosnivač i predsjednik GA Drilling.

U trenutačno aktualnoj seriji financiranja „B“, GA Drilling je potpisao ugovore za više od 85% ukupnih investicija u seriji. Ranije ulagače u seriji „B“– Berlin Technologie Holding, Slovak Investment Holding i američkog ulagača Teda Halsteada slijedila je MOL Grupa, jedna od najvećih europskih naftnih kompanija. MOL je potpisao Ugovor o pružanju usluga, što GA Drillingu omogućuje pristup proizvodnim bušotinama na kopnu. Izravno ulaganje MOL Grupe provodi se kroz njezino ulagačko tijelo Lead Ventures osnovano 2018. Preostali dio posljednjeg ticketa u seriji „B“ još je u pregovorima.