Ukratko
StoryEditor

Specijalistički seminar – Prisilna naplata gradskih i općinskih prihoda

28. Svibanj 2019.

I ove godine, 14. lipnja u Zagrebu održat će se, sada već gotovo tradicionalni, proljetni specijalistički seminar na temu prisilne naplate gradskih i općinskih prihoda.

Kako je već uglavnom poznato, naplata prihoda obuhvaća niz međusobno uvjetovanih radnji koje podrazumijevaju sustavan i visoko stručan pristup stručnjaka različitih profila u okviru pojedinih gradova i općina. Sve s ciljem izvršenja prava i obveza koje su nužne kako bi jedinice mogle obavljati svoje kompleksne javne ovlasti i omogućiti visoku kvalitetu različitih usluga svojim građanima.

U tom smislu korisno je ponoviti kako su gradovi i općine dužni provoditi potpunu i pravodobnu naplatu svih svojih prihoda, a ozbiljnost navedenoga proizlazi iz materijalno izdašnih prekršajnih odredbi važećeg Zakona o proračunu. Međutim, od ožujka 2019. postoje i nove ovlasti Državnog ureda za reviziju, što radnjama u okviru pojma naplate prihoda svakako daje novu, i ozbiljniju, dimenziju. Tim više, jer većina revizijskih izvješća sadrži naloge i preporuke koji se odnose upravo na nepotpunu i nepravodobnu naplatu prihoda gradova i općina.

Također, novi Zakon o komunalnom gospodarstvu i primjena Općeg poreznog zakona za gotovo sva javna davanja u nadležnosti naših gradova i općina impliciraju neke nove dileme i nejasnoće u njihovoj primjeni i provedbi. U ovom smislu osobito ističemo probleme koji su se ukazali u praksi, a odnose se uglavnom na primjenu instituta zastare, dostave, dospijeća, založnog prava i  postupanja FINA-e. Obzirom na sve teži položaj vjerovnika u postupku prisilne naplate, kao i okolnost kako ovrha na novčanim sredstvima često ne daje rezultate, posebno ćemo obraditi i naglasiti institut promjene sredstva ovrhe, odnosno tranziciju iz upravnog u građanski postupak.

Većina tema koja će biti obrađena u okviru seminara imat će univerzalno primjenjiv karakter za poslovanje širokog spektra različitih pravnih subjekata, naročito za komunalce i druge davatelje javnih usluga.

Na kraju, iako slobodno možemo reći da je već riječ o čvrstom standardu koji obilježava naša savjetovanja, ističemo kako će čitav jedan blok savjetovanja biti predviđen isključivo za pitanja polaznika na koja će naši stručni predavači iz područja lokalne samouprave i pravosudnih tijela dati odgovore. O popisu tema i predavačima te detaljan program seminara objavit ćemo uskoro.

Specijalistički seminar Prisilna naplata gradskih i općinskih prihoda održat će se 14. lipnja 2019. u Hotelu Aristos od 9:00 do 15 sati.

24. travanj 2024 18:49