Ukratko
StoryEditor

Tehnološke dionice ostvarile znatan skok cijena

08. Prosinac 2023.
Vancouver, CANADA - Feb 27 2023 ChatGPT, an AI chatbot developed by OpenAI, with Microsoft, Meta Platforms and Google icons seen in an iPhone. Generative AI technology and Big Tech conceptual image umjetna inteligencijafoto Shutterstock

Na Wall Streetu su u četvrtak glavni dionički indeksi porasli, pri čemu su Dow Jones i S&P prekinuli 3-dnevni negativni niz, dok je Nasdaq indeks skočio za više od jedan posto zahvaljujući potražnji za tehnološkim dionicama na krilima optimizma oko umjetne inteligencije.

Njujorški Dow Jones porastao je 0,17 posto, na 36.117 bodova, S&P 500 ojačao je za 0,8 posto, na 4.585 bodova, a Nasdaq indeks za 1,37 posto, na 14.339 bodova.

Cijena dionice Alphabeta, matične kompanije Googlea, skočila je za više od pet posto, nakon što je objavio najnoviju verziju svog modela umjetne inteligencije. Znatno je poskupjela i dionica AMD-a, za više od devet posto, nakon što je taj proizvođač čipova procijenio da bi potencijalno tržište za njegove čipove koji se koriste za umjetnu inteligenciju samo ove godine moglo dosegnuti 45 milijardi dolara.

I ostale tehnološke dionice ostvarile su znatan skok cijena, poput Nvidie, Amazona, Applea i Meta Platformsa. Sektorski indeks Philadelphia semiconductor od početka godine na dobitku je čak 48 posto, većinom jer investitori imaju velika očekivanja oko umjetne inteligencije.

- Danas je to uzlet AMD-a i Googlea, no zaraza se širi tržištem. Svi se žele ukrcati u vlak -  kaže Jay Hatfield, izvršni direktor u njujorškom društvu Infrastructure Capital Management.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je prošloga tjedna pomoć radi nezaposlenosti potražilo 220.000 Amerikanaca, manje od očekivanja.

Za nove smjernice investitori čekaju u petak objavu podatka o broju zaposlenih u studenome, koji bi trebao signalizirati koliko brzo američko gospodarstvo usporava rasta odnosno kad bi Fed mogao početi smanjivati kamatne stope. Na tržištu pocjenjuju da su šanse da će kamatne stope početi padati već u ožujku gotovo 64 posto.

Na europskim burzama u četvrtak indeksi su blago pali - londonski Ftse indeks spustio se 0,02 posto, na 7.513 bodova, frankfurtski DAX za 0,16 posto, a 16.628 bodova, a pariški CAC za 0,1 posto, na 7.428 bodova.

26. travanj 2024 21:05