Ukratko
StoryEditor

Turistički promet gotovo na razini 2019., financijski rezultati 24 posto bolji

01. Srpanj 2022.
komiža turizam

U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine turistički promet gotovo na razini 2019., a i financijski rezultati bolji su za 24 posto u odnosu na tu rekordnu godinu, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Ministarstvo se pritom oslanja na pokazatelje eVisitora i porezne uprave o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom charteru te o vrijednosti fiskaliziranih računa.

Prema podacima eVisitora, u Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 5,7 milijuna turističkih dolazaka i 24,7 milijuna noćenja. To je 120 posto više dolazaka i 107 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Strani turisti ostvarili su 21,4 milijuna noćenja, a domaći 3,3 milijuna.

U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, ostvareno je 83 posto dolazaka i 94 posto noćenja. 

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (7,9 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,2 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (4,2 milijuna). Zatim slijede Zadarska županija (2,8 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (2 milijuna) te Šibensko-kninska županija (1,2 milijuna).

Prema odredištima, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču i Zagrebu.

Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Ujedinjene Kraljevine i Češke. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, objektima u domaćinstvu i kampovima.

- Trenutni rezultati koje ostvarujemo gotovo su na razini onih iz 2019. godine te nas iznimno veseli velik interes za Hrvatskom kao jednom od najtraženijih destinacija u Europi. Dosadašnji podaci posebice su važni jer potvrđuju sve značajniju potražnju za Hrvatskom izvan ljetnih mjeseci te pozitivne rezultate aktivnosti usmjerenih na prepoznatljivost Hrvatske kao održive i kvalitetne destinacije za cijelu godinu -  izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ona ističe i svježe podatke o fiskaliziranim računima u vrijednosti od 12,9 milijardi kuna u prvih šest mjeseci u turističkim djelatnostima, koji također ukazuju na vrlo uspješan početak turističke godine.

Prema njezinim riječima, u prvoj polovici godine ostvareno je 24-postotno povećanje vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na prvu polovicu rekordne 2019. godine. Ujedno, to je i 129 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

U lipnju je pak u turističkim djelatnostima fiskalizirano računa u vrijednosti 4 milijarde i 713 milijuna kuna, odnosno 39 posto više nego li u lipnju 2019. godine.

- Vjerujemo kako će se pozitivni trendovi nastaviti do kraja godine te kako će Hrvatska još jednom potvrditi status jedne od najpopularnijih destinacija -  kaže Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kaže da u glavni dio turističke godine ulazimo s pozitivnim trendovima i velikim očekivanjima te da trenutno u zemlji boravi više od 640 tisuća turista, a tijekom srpnja i kolovoza očekuje da će ta brojka premašiti milijun onih koji će na dnevnoj bazi boraviti u Hrvatskoj.

- Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima koje su ostvarile hrvatske regije i destinacije, a posebno vesele odlični rezultati na tržištima kao što su Njemačka, Austrija, Poljska i Češka, gdje smo imali pojačanje promotivne aktivnosti i na kojima smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili rezultate koji premašuju one iz istog razdoblja rekordne 2019. godine -  izjavio je Staničić

Lipanj gotovo na razini lipnja 2019. godine

Tijekom lipnja ove godine ostvareno je 2,8 milijuna dolazaka i 14,7 milijuna noćenja, odnosno 81 posto više dolazaka i 84 posto više noćenja nego li u lipnju 2021. godine. U odnosu na lipanj 2019. godine ostvareno je 89 posto dolazaka i 98 posto noćenja ostvarenih u lipnju 2019. godine.

Pri tome su u Hrvatskoj od stranih turista najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (4,4 milijuna), Austrije (1,4 milijuna), Slovenije (1,3 milijuna) i Poljske (1 milijun). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (4,8 milijuna), Primorsko-goranskoj (2,6 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,6 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 738.000 noćenja, Poreč (560.000) i Dubrovnik (530.000).

02. svibanj 2024 03:24