Ukratko
StoryEditor

Tvrtka B4B slijedi SAP-ove trendove digitalne transformacije

20. Svibanj 2016.

Tvrtka B4B d.o.o. partner je SAP-a za regiju srednje i jugoistočne Europe, prisutna je na regionalnom tržištu više od 20 godina.

U tih 20 godina postojanja B4B: - bavio se isključivo SAP tehnologijama i SAP produktima / sustavima; - odradio je preko 200 projekata o kojima se može saznati više na stanicama tvrtke; - bio je i ostao rasadnik stručnih kadrova za mnoge kompanije koje koriste SAP sustave u svakodnevnom poslovanju i za mnoge kompanije koje se bave pružanjem usluga vezanih uz SAP sustave.

U tih 20 godina postojanja B4B je na tržištu stekao „reputaciju“ da se bavi samo SAP ERP transakcijskim sustavom i SAP-ovim BW data warehouse-om.

Međutim, B4B je puno više od toga. Kako je kroz vrijeme SAP unapređivao i nadograđivao svoj portfolio tehnologija i produkata, tako je i B4B pratio te trendove, naravno, u opsegu koji je moguć za kompaniju s 80 konzultanata koja djeluje na tržištu na kojem nema puno „early bird“ kompanija gledajući s aspekta IT tehnologija. U nastavku donosimo najznačajnije novosti u asortimanu B4B-a

B4B je uložio značajna sredstva u edukaciju kadrova za najnoviju SAP-ovu „in-memory computing“ tehnologiju – HANA; educirali su veliki broj konzultanta od kojih sedmoro imaju SAP certifikate. Ulaganje u HANA-u se isplatilo jer u ovom trenutku B4B odrađuje pet projekata na HANA platformi, a i većina novih projekata su ili migracije sustava postojećih korisnika na HANA-u ili implementacije SAP sustava kod novih korisnika na HANA platformi.

SAP je dostigao renome vodećeg svjetskog proizvođača poslovno informacijskih sustava  temeljem sustava koji je počeo nastajati početkom sedamdesetih godine prošlog stojeća – R/2, početkom devedesetih lansiran je R/3, početkom ovog tisućljeća pojavio se ERP – svi ti sustavi temeljili su se na IT tehnologiji iz sredine pedesetih godina prošlog stoljeća (baza podataka na tvrdom disku za pohranu podataka). U zadnjih pet godina SAP intenzivno radi na u potpunosti novom sustavu koji je temlji na „in memory“ bazi podataka – radi se o sustavu S4HANA. B4B je za novo rješenje na novoj tehnologiji zaposlio novi tim mladih stručnjaka, taj tim se intenzivno educira, radi S4HANA demo instalacije i … spreman čeka prvi S4HANA projekt.

Prije osam godina SAP je napravio akviziciju kompanije koja je bila jedna od vodećih na području alata za poslovnu inteligenciju – Business Objects. U kratkom roku nakon te akvizicije B4B je stekao potrebna znanja o tim alatima i počeo raditi prve projekte. Ovdje moramo posebno istakniti dva tekuća projekta, jedan za kompaniju koja se bavi proizvodnjom hrane, drugi u kompaniji koja se bavi proizvodnjom robe široke potrošnje – izvještavanje o rezultatima kompletnog „core business-a“ management tih kompanija dobiva skoro u realnom vremenu korištenjem BOBJ BI sustava koji je integriran sa SAP ERP sustavom.

B4B je zaključio da je proširenje SAP-ovog portfolia za Success Factors, sveobuhvatno rješenje za upravljanje ljudskim resursima na novi načan i sve to u „cloud-u“, značajanh iskorak SAP-a u najnovije IT trendove. Zbog toga su odmah po pojavi tog rješenja investirali u edukaciju konzultanata kako bi stekli potrebna znanja i iskustva, istovrmeno su kao kompanija poduzeli sve korake kako bi se autorizirali kao jedini ili jedni od rijetkih koji mogu i prodavati i implementirati Success Factorse u Hrvatskoj. Na žalost, još uvijek nema dovoljno „cloud“ projekata u Hrvatskoj pa tu sudbinu za sada dijele i Success Factors-i. Zašto je to tako, B4B će pokušati detaljnije elaborirati u prezentaciji na SAP Forumu.

Osim prethodno navedenih rješenja, koja se u većoj ili manjoj mjeri temelje na najnovijim IT tehnologijama, B4B se posvetio i nekim SAP rješenjima na postojećim SAP platformama od kojih je značajno spomenuti slijedeće:

- U skladu s određenim trendovima u SAP svijetu, B4B se na nekoliko projekata uključio u reaktiviranje postojeće SAP-ove platforme za planiranje – Integrirano planiranje u okviru SAP-ovog BW data warehuse rješenja (BW/IP). - B4B sa svojim partnerima, pri kraju je projekta implementacije sustava za planiranje lanca opskrbe, radi se o SAP APO sustavu i projektu u Podravki, prezentacija tog projekta jedna je od udarnih prezentacija ovogodišnjeg SAP Foruma

26. travanj 2024 14:36