Ukratko
StoryEditor

U novom broju saznajte kada uzeti kredit, a kada izaći na burzu

14. Ožujak 2024.

Stariji kroničari kretanja među hrvatskim kompanijama sjećaju se kakvu je pozornost izazvalo Atlanticovo preuzimanje slovenske Droge Kolinske Bilo je to 2010. kad je Atlantic – razočaran (političkom) odbijenicom za preuzimanje Podravke – uvidio da bi slovenska prehrambena kompanija koju je prodavao dugovima pritisnuti Istrabenz mogla biti vrlo zgodna alternativa koprivničkoj kompaniji. S cijenom (umanjenom za dug od 142 milijuna eura) od 240 milijuna eura Atlanticova akvizicija Droge Kolinske bila je jedno od najvećih preuzimanja u suvremenoj hrvatskoj korporacijskoj povijesti. Danas, četrnaest godina poslije, to je i ostala. Rijetki se još sjećaju da se ta akvizicija ne bi ni dogodila da nije bilo – burze.

Naime, ta je transakcija bila omogućena kombinacijom prikupljanja kapitala na burzi, mezzanine financiranja (kredit uza zalog dioničkog udjela) i klasičnog duga. Atlantic je u srpnju 2007. – na tadašnjem vrhuncu burze u Hrvata – na Zagrebačkoj burzi proveo početnu ponudu dionica (IPO) vrijednu tadašnjih 716 milijuna kuna. Te je godine to bio drugi najvredniji IPO, nakon glasovite narodne privatizacije HT-a, čija je vrijednost bila iznad sedam milijardi kuna. Prikupljeni kapital Atlanticu je dao vatrenu moć za akviziciju koja je transformirala njegovo poslovanje od malog distributera u respektabilnoga regionalnog igrača u prehrambenoj industriji. Kakva su iskustva kompanija koje su izašle na burzu u novom broju objašnjava Tomislav Pili.

Zakon o lobiranju među posljednjim je dokumentima koji se izglasavaju u ovome sazivu Sabora. O tome što će donijeti društvu, lobistima i lobiranju, koje se dosad najčešće povezivalo s korupcijom, Goran Litvan je razgovarao s predsjednikom Hrvatskog društva lobista Ivanom Žužulom, suvlasnikom i direktorom ZBT Consultinga, koji radije spominje poslovne referencije od obiteljskih iako je njegov stric Miomir Žužul jedan od najjačih hrvatskih međunarodnih lobista.

Hrvatska je lani imala drugi najveći rast BDP-a nakon Malte u cijeloj Europskoj uniji. Podatak je to kojem bi se trebalo veseliti... No sada slijedi ono bolno ‘ali‘, baš kao u vicevima s jednom dobrom i jednom lošom vijesti. A loša je vijest u ovome slučaju da priličan dio tog rasta možemo zahvaliti europskim fondovima – koji neće uvijek biti toliko izdašni. Priču o tome kako bi bez europskih fondova hrvatski rast BDP-a bio manji barem za jedan postotni bod u novom je broju ispričala Antonija Knežević.

U ovotjednom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera raspisali smo se i o kompaniji Altpro, o tome kako profesori hrvatskog jezika postaju vruća roba na tržištu rada, o zadržavanju radnika, a donosimo i poduzetničku priču o obiteljskoj tvrtki Mariolini iz Krka. Kad smo već kod obiteljskih tvrtki, možete pročitati i kako je bilo na našoj konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki. No to nije sve, uz novi broj stiže i prilog Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost.

27. travanj 2024 15:40