19. rujan 2017.

U organizaciji Summita100 lansirana nova faza projekta EDISON eCity

Neposredno uoči početka Europskog tjedna mobilnosti, ovog vikenda lansirana je u Celju nova faza projekta EDISON eCity– jednog od najznačajnijih regionalnih projekata u području ekološkog prometa.  Događaj, na kojem su prisustvovali brojni predstavnici privrede iz regije, uz državne predstavnike vlade Slovenije i Europske unije, organizirala je regionalna poslovna inicijativa Summit100, u partnerstvu s lokalnom vlasti Celja i Rotary distriktima iz regije.

EDISON platforma nastala je u Sloveniji, 2015. godine, kao rezultat humanitarne inicijative kada su za potrebe djece s invaliditetom u rent-a-car usluge uvedena električna vozila, modela BMWi13, čime je uspostavljena prva ekološka ekonomija dijeljenja – jedan od najbrže rastućih svjetskih ekonomskih trendova. Nakon instaliranja deset stanica za napajanje električnih vozila u Sloveniji, ova inicijativa predstavljena je u okviru Summita u Sarajevu, s planom da se uvede elektrifikacija puta u dužini od 2400km, koji povezuje sve veće regionalne gradove, od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Tirane, Prištine, i zatim Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra, a utravnju ove godine, promoviran je i projekt eBelgrade. Proteklog vikenda predstavljeni su prvi rezultati platforme i lansirana faza eCelje, kojom EDISON projekt nastavlja povezivanjeunutar regijejugoistočne Europe. Promociji nove faze, u Celju, prisustvovala je i europska povjerenica za promet, Violeta Bulc.

>>>U Sloveniji ‘potpuno neprimjerena’ sjednica o spremnosti vojske za primjenu arbitraže

Jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta je dr. Iztok Seljak, predsednik Upravnog odbora slovenske kompanije Hidria, jedne od vodećih europskih kompanija u području industrije automobilske tehnologijei potpredsjednik Upravnog odbora Summita100.

"Nalazimo se u epohalnom periodu velike transformacije društva koje će se bazirati na obnovljivim izvorima energije i ekonomije dijeljenja (eng. sharing) i mi u regiji vidimo to kao fenomenalnu mogućnost da kroz povezanu regiju iskoristimo zajedno šansu za brzi rast. EDISON projekt danas je prepoznat kao jedan od strateški najvažnijih projekata ekološkog prometa u Europi, što potvrđuje i prisustvo Violete Bulc danas," izjavio je Iztok Seljak. „Edison od regije pravi laboratorij zelene mobilnosti a uspješna rješenja možemo izvoziti na globalno tržište“.

Događaj u Celju jedan je od aktivnosti u okviru regionalne inicijative Summit100, a u susret njegovom šestom regionalnom godišnjem okupljanju, koje će se održati u Skoplju, 16. i 17. listopada.

Summit100 biznis lidera jugoistočne Europe predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije s ciljem da regionalnu suradnju uspostavi kao prioritetan zadatak dnevnog reda svake Vlade u regijukoji će unaprijediti konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijale jugoistočne Europe. Ove godine u Skoplju, ovaj događaj će okupiti više od 150 poslovnih i političkih lidera regije, zajedno sa specijalnim gostima iz Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investijske banke (EIB), Nordena, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i mnogim drugima s ciljem identificiranja ključnih projekata i novih dogovora za novo doba, u skladu sa sloganom Summita100.