29. ožujak 2019.

UniCredit se pridružuje Satu za planet Zemlju 2019.

U subotu, 30. ožujka u 20.30 sati, Grupa UniCredit, čija je Zagrebačka banka članica, će ugasiti svjetla u 74 zgrade u 14 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Njemačka, Italija, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka, Ujedinjena Kraljevina) na šezdeset minuta. Grupa će tako dvanaestu godinu za redom sudjelovati u Satu za planet Zemlju, globalnoj inicijativi organizacije World Wildlife Fund (WWF) koja okuplja građane, institucije i tvrtke oko zajedničkog cilja pružanja održive budućnosti našem planetu i borbe protiv izazova klimatskih promjena.

- Cilj Grupe je do 2020. godine smanjiti emisije ugljika za 60 posto, a dugoročni je cilj smanjenje za 80 posto do 2030., rekao je Giuseppe Zammarchi, direktor Održivosti Grupe i Zaklade UniCredit.

UniCredit je 2018. postigao ukupno smanjenje od 49 posto u odnosu na svoje emisije iz 2008. Grupa je to postigla unapređenjem energetske učinkovitosti, smanjenjem površine uredskih prostora za 172.000 četvornih metara u zapadnoj Europi, pametnijim načinima iskorištavanja radnih prostora te sve većom digitalizacijom svog bankarskog poslovanja. Nastavljamo se koristiti novim tehnologijama kako bismo smanjili svoj utjecaj na okoliš, svoje troškove te emisije iz svog poslovanja.

UniCreditov Austria Campus, novo sjedište UniCredit Bank Austria AG, otvoreno prošle godine, jedna je od zgrada Grupe koje će ugasiti svoja svjetla. U zgradi Austria Campus na jednoj lokaciji objedinjeni su UniCredit Bank Austria, jedinice banke iz srednje i istočne Europe i sva ostala poduzeća Grupe koja sjedište imaju u Beču. Austria Campus bio je jedan od najvećih projekata preseljenja u srednjoj Europi, u sklopu kojeg su 5.300 zaposlenika i IT infrastruktura preseljeni u novo središte tvrtke bez ikakvih prekida u poslovanju. Campus ima vlastiti sustav za ekstrakciju geotermalne energije, jedan od najvećih u Europi po prostoru. Energija koja se proizvodi tim sustavom upotrebljava se za osnovno grijanje zimi te za hlađenje ljeti u skladu sa svim relevantnim propisima o zaštiti okoliša.

Glavne zgrade koje ove godine sudjeluju u Satu za planet Zemlju u Hrvatskoj su Samoborska 145, Resellova 4, Vlaška ulica 106 - 108 i Trg bana Josipa Jelačića 10.