Ukratko
StoryEditor

vFORUM Adria 2022.: Budućnost rada je digitalna

14. Lipanj 2022.
Martin Obradović, Senior Territory Manager VMware-a za Hrvatsku i Sloveniju

Kompanija VMware, lider u pružanju multi-cloud usluga za sve aplikacije na vForumu Adria 2022 u Puli je okupila više od 400 učesnika i VMware partnera iz 10 zemalja iz regije. Predstavnici iz industrija od fintech-a, preko javnog sektora, do telekomunikacija i privrede su na ovom najznačajnijem regionalnom tech događaju sezone, imali priliku upoznati se sa najnovijim trendovima vezanim za primjenu različitih cloud rješenja, omogućavanje hibridnog modela rada, te modernizaciju razvoja aplikacija.

Martin Obradović, Senior Territory Manager VMware-a za Hrvatsku i Sloveniju, kazao je da, pored data centara i multi-clouda, kompanija VMware ima poseban fokus na pružanje podrške korisnicima da svojim zaposlencima omoguće hibridni rad.

- Situacija na tržištu rada, na globalnom nivou, a sve više i kod nas, danas je takva da ne biraju poslodavci zaposlenike, nego zaposlenici biraju poslodavce. Nove generacije su dosta drugačije nego što su to bile prethodne. Zaposlenici 'nove generacije' žele imati maksimalnu slobodu i uživati u balansu između poslovnog i privatnog života. Oni radije biraju zaposlenje u start up-ima jer im omogućavaju fleksibilniju radnu dinamiku i radnu okolinu. Afirmirane velike kompanije, s dugom tradicijom, imaju drugačije režime rada i da bi pratile nove trendove na tržištu rada, moraju se transformirati, što podrazumijeva i same procese i tehnologiju. Budućnost je digitalna u svakom segmentu, od data centara, preko clouda do end-user computinga, i tu VMware ima tržišno afirmirana rješenja koja mogu podržati potrebe svih generacija zaposlenika i tipova organizacija - objašnjava Obradović.     

Tehnologije, poput onih koje VMware nudi kompanijama i organizacijama svih veličina, su end-to-end platforma i podrška za digitalnu transformaciju i siguran hibridni rad, odnosno rad na daljinu.

- VMware vjeruje da je budućnost u hibridnom modelu, u kojem zaposlenici mogu raditi i u uredu, ali i van njega. Međutim, svjedočimo ogromnom porastu sajber kriminala, malvera, ciljanih napada od strane različitih skupina, što s pravom plaši kompanije - kaže Martin Obradović i objašnjava da je za uspješan i siguran prijelaz na hibridni rad potrebno osigurati kompletnu infrastrukturu od data centra i clouda pa sve do korisničkih uređaja koji se koriste u svakodnevnom poslovanju.

- VMware u tom segmentu pruža podršku korisnicima i uz naša rješenja zaposlenici mogu zadržati fleksibilnost rada na bilo kojem uređaju – bio on korporacijski ili vlastiti uređaj (BYOD – Bring Your Own Device) poput laptopa, mobitela i drugih gadgeta koji se koriste za rad. Na ovaj način zaposlenici mogu birati svoje radno mjesto, preferirani uređaj i postići balans između poslovnih obaveza i privatnog života. Na primjer, dva sata koje osoba u prosjeku  provede u dolasku i odlasku s posla mogu se puno bolje iskoristiti za druge stvari, poput provođenja vremena s obitelji i prijateljima. Upravo VMware ima rješenje za tu vječnu dilemu između 'slobode' (zaposlenika da biraju uređaje, rade s bilo kojeg mjesta) i 'kontrole' (u kontekstu sigurnosti, odabira uređaja, itd). U tom kontekstu VMware je najveća referenca sam sebi – korisnici imaju apsolutnu slobodu, ali ne na štetu korporativne sigurnosti - objašnjava Obradović.

Na konferenciji u Puli, korisnici i partneri VMware-a imali su priliku učestvovati o razgovorima o tehnološkim trendovima današnjice i budućnosti, a kako kaže Joe Baguley, potpredsjednik & CTO VMware-a za EMEA regiju, budućnost tehnologije je u decentralizaciji i demokratizaciji.

image

Joe Baguley, potpredsjednik i CTO VMware- a za EMEA regiju

foto

- Dugoročno gledano, podaci će biti svuda. Kako sve više ljudi bude imalo pristup sve širem spektru tehnologija, to će pružiti bolju budućnost za sve. Na putu ubrzanja digitalnog poslovanja u multi-cloud svetu, VMware svojim korisnicima stavlja na raspolaganje dva desetljeća iskustva, operativne alate i alate za upravljanje troškovima poslovanja u cloud-u, što sve zajedno omogućava brzo, efikasano i sigurno usvajanje modernih tehnologija - rekao je Baguley.

- Sa osobitim zadovoljstvom želim istaknuti kako na prvom regionalnom vForumu imamo predstavnike korisnika iz svih industrijskih vertikala, što je potvrda izvrsne regionalne pozicije VMware-a, jer oslikava povjerenje naših korisnika koji svoje poslovanje obavljaju upravo oslanjajući se na naše tehnologije. Također, iznimno smo ponosni što smo u prethodnih 15-ak godina od nove kompanije na regionalnom tržištu postali partner velikom broju korisnika, neovisno o opsegu njihovih poslovnih operacija. Na tom povjerenju smo im zahvalni, no isto tako to smatramo i svojevrsnom obavezom da nam i ubuduće fokus ostane na izvrsnom zadovoljstvu naših korisnika. Također, izvrsno zadovoljstvo korisnika ne bi bilo moguće bez naših partnera koji su izrazito bitna karika u našem poslovanju, stoga smo u sklopu vForuma održali ceremoniju dodjele nagrada i priznanja 'VMware Parntner Awards'. Koristim ovu priliku da im još jednom uputim čestitku, te zahvalim na dosadašnjoj suradnji i poželim mnogo poslovnih uspjeha u vremenu pred nama - istakao je Martin Obradović.

*Sadržaj omogućio VMware

26. travanj 2024 18:12