21. ožujak 2019.

Vino uz žlicu: Pjenušac se sasvim fino sljubljuje s buregdžicima

Možda se toga ne biste sami dosjetili, no Mladinini pjenušci Poy sasvim se lijepo sljubljuju s buregdžicima (mali bureci s mesom), a moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017. odlično ide uz begovu čorbu (kremastu juhu s bamijom, pilećim mesom i povrćem).

Novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić pokrenuli su eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu‘ kojim žele dokazati kako se vrhunska hrvatska vina mogu sljubljivati i s jelima koja se jedu žlicom. Projekt je nedavno predstavljen u zagrebačkom Aperitivo baru, gdje su se s vinima sljubljivala Podravkina jela, a ovog je tjedna novo  druženje s medijima upriličeno u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold, gdje je održano sljubljivanje vina s tradicionalnim bosanskim jelima.

Osim spomenutih, u Sofri su još sljubljeni Jakovac Chardonnay 2017 i klepe (kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka); japrak (male sarmice u listu raštike) i  Sirovica Rizling rajnski 2017; bamija s junetinom i rižom s Florijanićevom Frankovkom 2017.; slastica tufahija (kuhana jabuka punjena mljevenim orasima) i Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka; bosanski lonac i Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i ostalim uzvanicima.