Ukratko
StoryEditor

Vlada: I INA među obveznicima predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti

21. Lipanj 2023.
Marko Primorac

Vlada predlaže uključivanje čelnika svih pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku na popis obveznika sastavljanja izvještaja o fiskalnoj odgovornosti, što uključuje i Inu.

Naime, kako je u srijedu na vladinoj sjednici objasnio ministar financija Marko Primorac, vlada za drugo saborsko čitanje u konačnom prijedlogu izmjena zakona o fiskalnoj odgovornosti, predlaže da obveznici toga zakona postanu čelnici svih pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (koje vlada određuje odlukom) neovisno o tome je Republika Hrvatska većinski vlasnik.

Oni bi, prema vladinom prijedlogu, postali obveznici sastavljanja i predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti.

- To, dakle, uključuje i Inu - rekao je Primorac.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti propisana je obveza davanja Izjave o fiskalnoj odgovornosti, kao godišnja izjave za čelnika proračunskog i izvanproračunskog korisnika državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i čelnika jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te čelnika trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedne ili više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i čelnika drugih pravnih osoba kojima je osnivač Republika Hrvatska i/ili jedna ili više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Čelnik Izjavom potvrđuje zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava unutarnjih kontrola u okviru proračunom odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti određuju se i pravila kojima se ograničava visina rashoda i manjka općeg proračuna i javnog duga.

Fiskalno pravilo smatra se ispunjenim kada godišnji rast rashoda općeg proračuna ne prelazi referentnu potencijalnu stopu rasta BDP-a ili ne postoji značajno odstupanje u rastu rashoda.

Udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto.

Ako udio javnog duga u BDP-u prelazi referentnu vrijednost od 60 posto, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto, mora se smanjiti po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

06. svibanj 2024 11:28