Ukratko
StoryEditor

Vukovar – grad koji vozi na pozitivnu energiju!

26. Srpanj 2016.

Ulaganje Grada Vukovara u vodnu i komunalnu infrastrukturu te energetsku obnovu zgrada, od iznimne su važnosti za Grad Vukovar, a projekti koji se provode u tome dijelu čine Grad Vukovar jednim od najvećih gradilišta u Hrvatskoj. Posebno je za istaknuti da Grad Vukovar u suradnji sa gradskim tvrtkama za svoje projekte uspješno ostvaruje sufinanciranje europskih i nacionalnih fondova, što daje dodatnu vrijednost i važnost svim provedbenim projektima. Tako je za najveći projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Grada Vukovara“ koju provodi tvrtka Vodovod grada Vukovara d.o.o. čija je procijenjena vrijednosti gotovo 362 milijuna kuna, sredstvima europske unije sufinancirano čak 70% vrijednosti projekta. Osim toga, na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tvrtka Tehnostan d.o.o. prijavila je projekt energetske obnove zgrada, na temelju kojeg su odobrena sredstva Fonda za obnovu 4 zgrade. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 9.130.000,00 kn od čega Fond sufinancira oko 50% ukupne vrijednosti projekta.

 

U proteklih godinu dana tvrtka Komunalac d.o.o. pokazuje značajan i vidljiv napredak u svim sferama svoga poslovanja, a brojni provedeni projekti iz sektora gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti dokaz su nezaustavljivog napretka prema ostvarenju strateških ciljeva tvrtke: postati ekonomski održiva i učinkovita komunalna tvrtka, sa velikim potencijalom za konstantni razvoj i doprinos u napretku cijele lokalne zajednice.

U protekle 2 godine, u suradnji sa Gradom Vukovarom i Fondom za zaštitu okoliša uspješno su provedeni brojni projekti tvrtke Komunalac d.o.o. upravo iz sektora gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti u ukupnoj vrijednosti cca 18 milijuna kuna. Neki od realiziranih, kao i započetih projekata su:

  1. Podjela kanti za komunalni otpad individualnim domaćinstvima te plavih vrećica za odvajanje papira čija je vrijednost ukupno cca 1.300.000,00 kn + PDV, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snose Grad Vukovar i tvrtka Komunalac.
  2. Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta ukupne vrijednosti 1.896.552,00 kn, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snosi Grad Vukovar.
  3. Nabavka opreme za elektronsku evidenciju odvoza otpada ukupne vrijednosti 397.599,00 kn + PDV od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snose Grad Vukovar i tvrtka Komunalac d.o.o.
  4. Nabavka 5 električnih tricikala za ulične pometače ukupne vrijednosti 116.500,00 kn + PDV, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snosi tvrtka Komunalac d.o.o.
  5. S ciljem informiranja i edukacije građana o sakupljanju otpada, realiziran je i projekt izrade edukativne knjižice pod nazivom „Odvajam, čuvam i štedim!“ ukupne vrijednosti 44.499,00 kn + PDV od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snosi Grad Vukovar.
  6. Kupnja 10 novih polupodzemnih kontejnera namijenjenih odlaganju otpada višestambenih zgrada ukupne vrijednosti 156.200,00 kn + PDV, što u potpunosti financira Grad Vukovar.
  7. Kupnja 3 komunalna vozila za sakupljanje otpada ukupne vrijednosti 4.192.000,00 kn + PDV, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snose Grad Vukovar i tvrtka Komunalac.
  8. Započeti su radovi na sanaciji odlagališta otpada, koji između ostaloga uključuju i izgradnju nove kazete za odlaganje otpada, zatvaranje postojećeg tijela odlagališta otpada, izgradnju popratnih prometnica i dr. ukupne vrijednosti 9.000.000 kn + PDV, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Fonda, dok preostali dio snosi Grad Vukovar.
  9. U suradnji s razvojnom agencijom grada Vukovara „Vura“ prijavljen je projekt prekogranične suradnje sa općinom Ruma za nabavke mobilne drobilice za građevinski otpad.

Navedeni projekti dio su strateški planiranog projekta izgradnje Edukativnog centra za održivi razvoj društva „VU-eco“, najvećeg investicijskog projekta Grada Vukovara i tvrtke Komunalac d.o.o., koji podrazumijeva uspostavu održivog gospodarenja otpadom i korištenja prirodnih izvora energije, s ciljem optimizacije, napretka i boljitka poslovanja, ali i dobrobiti cijeloj lokalnoj zajednici.

U sklopu projekta „VU-eco“ na lokaciji odlagališta otpada planirana je izgradnja sortirnice korisnog otpada uz uspostavu primarne selekcije korisnog otpada već na kućnom pragu, kompostana biorazgradivog otpada s ciljem proizvodnje komposta za vlastite potrebe te obrada građevinskog otpada s ciljem njegove ponovne upotrebe, a za rad sortirnice otpada planirana je izgradnja energane pokretane odlagališnim plinom.

Edukativni Centar bio bi primjer pasivne zgrade A+ energetskog razreda, s maksimalnim iskorištavanjem prirodnih izvora energije (sunca, vjetra i biomase) za proizvodnju toplinske i električne energije za potrebe Centra. Centar bi pružao edukacije svim ciljanim skupinama na temu zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, ekološke proizvodnje i dr., uz mogućnost obilaska čitavog Centra, a sve s ciljem doprinosa u podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša u svim sferama života i poslovanja.

Nakon izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, započetih radova na sanaciji odlagališta te provedenog postupka zelene nabave za nabavku 3 komunalna vozila, 22. srpnja 2016. godine uslijedilo je svečano otvaranje reciklažnog dvorišta, obilazak radova na sanaciji odlagališta otpada te svečana primopredaja 3 nova komunalna vozila (dva zapremnine 16 m3 te jedan zapremnine 23 m3 s mogućnošću pražnjenja kontejnera zapremnine 5 i 7 m3).

„Nabavka 3 nova komunalna vozila od iznimnog su značaja za primjereno sakupljanje otpada, te će omogućiti značajne uštede u radu. Riječ je o projektu Grada Vukovara, tvrtke Komunalac d.o.o. Vukovar i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vrijednom ukupno 5.240.000,00 kn s PDV-om i čini najveću investiciju u komunalna vozila u zadnjih 20ak godina. Dosadašnja komunalna vozila tvrtke Komunalac d.o.o. stara su više od 20 godina, te osim što su zastarjela, postala su preskupa za održavanje. Nova vozila sa brojnim prednostima kao što su smanjena potrošnja goriva, smanjena emisija CO2, tiši rad motora i dr., pomoći će Komunalcu da bude konkurentniji, proširi svoje poslovanje, a ujedno će značiti i kvalitetniju i bolju uslugu za naše građane“, ističe gradonačelnik Ivan Penava. „Osim toga, novoizgrađenim reciklažnim dvorištem omogućit ćemo našim građanima da određene vrste otpada koje nastaju u domaćinstvima, a koje se inače ne odlažu u kante za komunalni otpad, kao što su baterije, gume, akumulatori, lijekovi i sl. mogu besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu, te tako dati osobni doprinos za zdraviji i čišći okoliš u našemu gradu“, naglašava Penava.

„Učinkovito, ekološki i adekvatno sakupljanje otpada naša je vlastita odgovornost prema građanima i okolišu, a za posljedicu ima nemjerljivu korist za nas i buduće generacije, naše zdravlje i okoliš“, ističe direktor Komunalca, gdin. Igor Štrangarević. „Nova vozila zasigurno će značiti uštede u poslovanju, ali i mogućnost razvoja i napretka poslovanja, a realizacijom strateškog projekta izgradnje Edukativnog Centra zatvorit ćemo ciklus kružnog i održivog upravljanja otpadom i energijom. Početak izgradnje Centra planiran je tijekom 2017. godine u suradnji sa Fondovima te vrhunskim stručnjacima za arhitekturu i energetsku gradnju, a uspostava Centra značit će ujedno i otvaranje novih zelenih radnih mjesta u gradu Vukovaru te će generalno utjecati na plasman grada Vukovara kao vodećeg  „grada primjera“ u održivom upravljanju otpadom i energijom“, zaključuje Štrangarević.

13. travanj 2024 16:37