Ukratko
StoryEditor

Zagrebačka banka prva kompanija u Hrvatskoj s EDGE certifikatom za rodnu jednakost i uključenost

19. Prosinac 2023.

Zagrebačka banka, članica Grupe UniCredit, postala je prva banka i prva kompanija u Hrvatskoj s EDGE certifikatom za rodnu jednakost i uključenost, navodi se u priopćenju. Certifikacija predstavlja značajan događaj i za Grupu UniCredit koja je postala prva paneuropska banka s Global EDGE certifikatom za ravnopravnost spolova i uključenost.

Članice Grupe UniCredit u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Srbiji su zahvaljujući svojim ubrzanim naporima na području raznolikosti i uključenosti dobile EDGE certifikate. Ove su se banke tako pridružile već certificiranim bankama iz grupacije u Italiji, Njemačkoj i Austriji, dok je UniCredit je postao prva banka s ovim certifikatom u deset zemalja u Europi.

– U Zabi posebnu pozornost posvećujemo njegovanju kulture raznolikosti, jednakosti i uključenosti. Naša predanost stvaranju radnog okruženja koje je istovremeno raznoliko i inkluzivno, s jednakim prilikama za sve, odražava se kroz dugogodišnje inicijative poput Zaba Kids Weeka, programa za mame i tate, korporativnog volontiranja, Zaba športa i brojnih drugih. To potvrđuju i činjenice, pa tako imamo gotovo 60% žena na rukovodnim pozicijama, dok naši zaposlenici dolaze iz 23 različite zemlje. S ponosom gradimo i njegujemo kulturu gdje se svaki član našeg tima osjeća ravnopravno, cijenjeno i prihvaćeno u svakom aspektu našeg poslovanja – istaknuo je Gianluca Totaro, član Uprave Zagrebačke banke.

Kao rezultat napretka na područjima rodne jednakosti i uključenosti,  EDGE certifikat sada pokriva više od 80% UniCredit Grupe, čime banka ispunjava uvjete za prestižni Globalni certifikat.

– UniCredit daje primjer održive poslovne prakse u Europi. Ponosan sam što smo postali prva organizacija u bankarskoj industriji s EDGE certifikatom u deset zemalja i prva paneuropska banka s Globalnim certifikatom. Biti prvak u rodnoj raznolikosti, jednakosti i uključenosti sastavni je dio naše kulture te osnažuje našu predanost jasnom skupu načela i vrijednosti kao ključnoj komponenti kontinuiranog poslovnog uspjeha. Bogata raznolikost unutar našeg tima stvara uključivo okruženje potrebno za pružanje najboljih rješenja sve većoj bazi naših klijenata diljem Europe – istaknuo je Andrea Orcel, glavni izvršni direktor UniCredita.

Sve članice Grupe UniCredit s EDGE certifikatom predane su nastavku njegovanja rodne ravnopravnosti i uključivosti na radnom mjestu, slijedeći EDGE akcijske planove koji se temelje na rezultatima procesa certifikacije. Oni uključuju angažman na područjima jamčene zastupljenosti žena na srednjim, višim i najvišim razinama menadžmenta, stvaranju stalnih prilika za napredovanje i jednakost plaća, poticanju muškaraca da uzmu plaćeni očinski dopust koji banka nudi, a koji je dulji od zakonski propisanog i ostalim aktivnostima.

– UniCreditovo postignuće u dobivanju globalne EDGE certifikacije mijenja poslovna pravila. Počevši s pet svojih članica u 2022. godini, sada su certifikaciju proširili na još šest kako bi pokrili više od 80 posto svoje ukupne radne snage, UniCredit pokazuje duboku predanost raznolikosti, jednakosti i uključenosti kao pokretaču održivog uspjeha. Njihova globalna certifikacija dovoljno govori o povjerenju u EDGE kao dobrovoljni standard i neovisnu certifikaciju. Ovo je također strateški potez za iskorištavanje raznolike skupine talenata, postavljanje novih mjerila za uključivo i pravedno radno mjesto za sve. Uz globalni EDGE certifikat, UniCredit ne stvara samo dirljivu priču; oni su pioniri budućnosti poslovanja – raznolikog, pravednog, uključivog i iznimno inovativnog – dodala je Aniela Unguresan, osnivačica EDGE Certified Foundationa.

27. travanj 2024 00:05