Ukratko
StoryEditor

Zagrebački holding objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu

30. Travanj 2024.
Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdingafoto Grad Zagreb

Grupa Zagrebački holding objavila je danas rezultate poslovanja za 2023. godinu. U prošloj godini, Grupa je nastavila s programom restrukturiranja te zadržala trend pozitivnog poslovanja i rasta dobiti, koji se bilježi od 2022. godine.     

- Takvo poslovanje omogućilo je početak razduživanja, odnosno smanjivanja dugova, uz istodobno pokretanje investicijskog ciklusa. Rezultat je tim značajniji jer je ostvaren u okolnostima zadržavanja cijena komunalnih usluga za građane. Stabilno i pozitivno poslovanje osnova je za pokretanje projekata obnove komunalne infrastrukture koje planiramo realizirati do 2026. godine.

To uključuje nabavku nove opreme i vozila za gospodarenje otpadom, za održavanje cesta te zelenih i drugih javnih površina, što će pridonijeti našoj većoj efikasnosti i poboljšanju kvalitete komunalnih usluga. Uz to, nastavkom ozelenjivanja gradskih površina, na koje je u protekloj sezoni posađeno osam tisuća stabala, nastavljamo raditi na smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena na život u urbanim sredinama - rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga. 

S ukupno 803,23 milijuna eura prihoda i 785,80 milijuna eura rashoda, Grupa je ostvarila neto dobit od 16,3 milijuna eura, što je za  15,9 milijuna eura veće ostvarenje nego 2022. godine. Istovremeno, zarada prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 92,1 milijun eura, što je za 35 posto više u odnosu na 2022. godinu. 

Rast prihoda i rashoda vezan je uz povećanje opsega usluga opskrbe i distribucije plinom, prodaje lijekova te održavanja čistoće javnih površina. Također, tijekom 2023. potpisane su  izmjene Kolektivnog ugovora i provedena je sistematizacija radnih mjesta, čime su povećana materijalna prava radnika te su ujednačena primanja za rad na jednakim poslovima. 

Neto dug u odnosu na 2022. godinu smanjen je za 84 milijuna eura, odnosno za 13,4 posto te je na kraju 2023. godine iznosio 545 milijuna eura. 

- Ovim značajnim smanjenjem duga Zagrebački holding potvrdio je svoju usmjerenost ka razduživanju,  s ciljem jačanja financijske stabilnosti i smanjenja troškova kamata - rekao je Novaković. 

Sredinom 2023. godine, Zagrebački holding uspješno je završio i proces refinanciranja obveznice u iznosu od 305 milijuna eura, što predstavlja najveće pojedinačno izdanje obveznica povezanih s održivim poslovanjem u povijesti Republike Hrvatske. Međunarodne agencije povisile su ocjene kreditne sposobnosti Holdinga te time pokazale povjerenje investitora u sposobnost upravljanja rizicima i ostvarivanja pozitivnih rezultata poslovanja. 

17. svibanj 2024 15:21