Ukratko
StoryEditor

Završen projekt vrijedan preko osam milijuna eura sufinanciran sredstvima EU

29. Lipanj 2023.
Saponia s obnovljivim izvorima enerje u daljnji razvoj

U Saponiji je 27.06. održana  tiskovna konferencija povodom završetka  velikog i zahtjevnog investicijskog projekta, Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivi izvori energije u proizvodnom pogonu i energetska obnova zgrada u Saponia, KK.04.1.1.03.0185 izuzetno značajnog za daljnji razvoj Saponije, ali i grada Osijeka i županije.

Projekt je vrijedan 8.320.067 EUR i sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2.647.984 EUR, a prve rezultate u Saponiji će  ostvariti upravo u godini kad obilježavamo deset godina članstva RH u Europskoj uniji.

U Saponiji se kroz dugogodišnju povijest uvijek stremilo tehnološkom napretku, s ciljem ispunjenja zahtjeva potrošača u održavanju higijene cijelog doma. Međutim, tehnološki razvoj ukazuje i na sve veću potrebu za smanjenjem negativnog utjecaja na okoliš.

Obveza Saponije kao  jedne od najvećih deterdžentskih industrija u regiji  je biti  primjer unaprjeđenja poslovanja kroz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, a to smo, kroz ovaj projekt i ostvarili.  Stavljanjem u funkciju solarnih panela koji su instalirani na pročeljima i krovnim površinama proizvodnih pogona smanjujemo  potrošnju električne energije iz distribucijske mreže i ostvarujemo značajnu uštedu energije, smanjenje emisije CO² od 1250 T/ godišnje i proizvodnja 659.000 kWh zelene energije godišnje.

„Energetskom obnovom  unaprijedit ćemo uvjete rada naših zaposlenika kroz bolji sustav grijanja i hlađenja, rasvjete i tehnoloških poboljšanja, a sa smanjenjem buke utječemo i na ugodniji život stanovnika Osijeka, posebno Donjeg grada,“ istaknula je direktorica proizvodnje i održavanja Silvija Margeta dipl.ing.teh..

Na kraju je voditeljica tima za realizaciju EU projekta  Ankica Šerić, dipl.ing.stroj. zahvalila izvođačima, nadzornoj službi, timu u Saponiji, a posebno svim radnicima Saponije na velikom strpljenju tijekom izvođenja radova.

Realizacija cijelog projekta Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivi izvori energije u proizvodnom pogonu i energetska obnova zgrada u Saponia, odvijala se u izuzetno izazovnom razdoblju.

- Dio  radova smo  izvodili paralelno s radom proizvodnih pogona što je zahtijevalo dodatan napor oko organizacije ali i pojačan oprez, te puno strpljenja i tolerancije svih aktera… Sretni smo i ponosni da su  svi radovi uspješno i na vrijeme završeni - Istaknula je na kraju ing Šerić.

28. travanj 2024 02:25