Uncategorized
StoryEditor

Gordana Deranja na Danu poduzetnika hrvatske političare usporedila s junacima ‘Igre prijestolja‘

10. Lipanj 2019.

Više od 600 poduzetnika i poslodavaca okupilo se danas na Danu poduzetnika 2019. u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), održanom u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin. Tema Dana poduzetnika bila je ‘Hrvatska-država inovacije ili improvizacije?‘, a govorili se o inovacijama i kreativnosti u poslovanju koje podižu produktivnosti i rast kompanija.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a pohvalila je zbog toga što je BDP-e u prva tri mjeseca ove godine rastao 3,9 posto, te naglasila da se tu se smije stati jer prave strukturne reforme još nismo vidjeli. Pritom je Deranja usporedila hrvatsku političku stvarnost sa serijom ‘Igre prijestolja‘ kritizirajući jer političari u vrijeme predizbornih kampanja daju obećanja, a kad dođu na vlast ne čine ništa da ih ispune.

-Pomaci koje je Vlada napravila u smjeru poreznog rasterećenja građana i poslodavaca itekako su se isplatili i donijeli neke pozitivne promjene. Ali, tu ne smijemo staviti točku jer su promjene koje su napravljene još uvijek premale. Hrvatska i njezino gospodarstvo još uvijek su u debelom zaostatku kada se uspoređujemo s drugim zemljama po gotovo svim parametrima… U našoj politici riječi prečesto ne znače ništa. Olako se daju obećanja koja se ne planiraju ispuniti. I to se mora promijeniti. S više odgovornosti u politici i među drugim akterima na javnoj sceni možemo imati puno uspješnije gospodarstvo, puno zadovoljnije građane i puno napredniju zemlju. U tom slučaju kvartalni rast od 3,9 posto ne bi bio senzacija. Kreacija i inovacija danas su najveće vrijednosti. U njih treba ulagati. Njih treba razvijati. One su najkraći recept uspjeha u današnjem nemilosrdnom tržišnom natjecanju. Stotine učenika srednjih škola koje su se sa svojim poduzetničkim idejama i projektima uključile u HUP-ov natječaj ‘Poduzetnici budućnosti‘ potvrdile su da talente za budućnost imamo. Imamo motiviranu, pametnu i vrijednu djecu. Svi mi koji smo danas ovdje i svi drugi koje sam spomenula imamo odgovornost prema njima – rekla je Deranja.

Zdravko Marić, ministar financija i izaslanik predsjednika Vlade RH, izjavio je da porezni sustav treba učiniti stabilnim te da se nada da Hrvatska više nikad neće pasti ispod investicijskog rejtinga.

-Već dvije godine zaredom imamo i proračunski višak. Iako su stope rasta danas niže nego u recentnoj prošlosti, one su na puno zdravijim temeljima i daju zdravu osnovu za daljnji rast kojem stremimo. Poduzetnicima je važna i predvidljivost, tako bi smjer poreznog i administrativnog rasterećenja trebao biti kontinuiran – rekao je Marić.

Poduzetnicima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ističući da znanstveno istraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost.

-Moramo se zapitati zašto danas pokušavamo doseći one koji su do nedavno bili iza nas. Naše gospodarstvo u srži ima nezdravu strukturu, koja nas drži ispod razine naših konkurenata i koja onemogućava snažan i održivi razvoj – kazala je Grabar Kitarović.

Rezultate istraživanja Boston Consulting Group o najinovativnijim kompanijama i trendovima predstavila je Lucija Vidiš Roić te istaknula da je prema Bloombergovu indeksu inovativnosti 2019. Hrvatska pretposljednja od svih članica Europske unije, iza nas je samo Cipar. Lucija Vidiš Roić istaknula da je Hrvatska prošle godine registrirala samo 14 patenata, u odnosu  na 99 koje je registrirala Slovenija.

Na panel raspravi sudjelovali su; Jiří Dvorjančanský predsjednik Uprave A1 Hrvatska, Mihael Furjan predsjednik Uprave Plive, Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnik Križevci, Mate Rimac, predsjednik Uprave Rimac automobili i Marin Pucar predsjednik Uprave Podravke.

Furjan je istaknuo da Pliva ulaže 10 posto prihoda u istraživanje i razvoj, te da je uloga države da osigura poticajno ozračje za poduzetnike, te donose zakone koji će liberalizirati neka područja.

Pucar je govorio o tome kako u Podravki usporedno razvijaju deset novih proizvoda iako su svjesni da će samo jedan od njih postati brend na tržištu. Istaknuo je Vegetu kao najglobalniji hrvatski brend te naglasio kako je Vegeta Natur brend kojim trenutačno lansiraju na tržište 18 država gdje žele osvojiti nove generacije korisnika.

Pucar je istaknuo da su kompanijska i organizacijska klima, stvaranje kreativnog duha i prihvaćanje pogrešaka ključne su kod razvoja inovacija.

Rimac je naglasio da ideja sama po sebi ništa ne znači, te da je pojam inovatora u u Hrvatskoj pogrešno shvaćen jer od inovacije nema koristi ako nije komercijalno iskoristiva. Prava vrijednost je u provedbi ideje u praksu, vrijednost Rimac Automobila je u tome da ima 550 zaposlenih, od toga više od 300 inženjera i da su investitori u tvrtku uložili 100 milijuna eura, istaknuo je Rimac.

Dvorjančanský  je istaknuo da korisnici A1 više ne očekuju da im ta kompanija pruži samo telekomunikacijske usluge ili brzi Internet, nego i digitalne usluge te cyber sigurnost. A Habijanec je istaknuo kako je Radnik opstao dugih 70 godina jer nikad nitko iz politike nije imao utjecaj na tu tvrtku. Osim toga, Radnik je primijenio i njemačku tehnologiju i metodologiju poslovanja te danas ima 570 zaposlenih.

Naglasio je Habijanec da su plaće zaposlenika na prvome mjestu te da bi trebale iznositi i bar pola kao njemačkih ali da imamo loše zakone, posebno zakon o minimalnoj plaći i zakon o radu te da najviše zamjera državi na tome što ne kontrolira isplatu plaća prema kolektivnim ugovorima jer se u tome dijelu krije siva ekonomija.

Na Danu poduzetnika dodijeljena su nagrade najboljim poduzetničkim idejama timova srednjih škola  na natječaju ‘Poduzetnici budućnosti‘ Hrvatske udruge poslodavaca na koji je stiglo 146 prijava.

Nagrađeno je 25 poduzetničkih ideja timova srednjih škola s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna, a prvih pet je dobilo po 25.000 kuna; Gimnazija Velika Gorica – Spasimo hrvatske šume, Industrijska strojarska škola Zagreb - Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak, V. gimnazija, Zagreb - Mundus Education System, Obrtnička škola Požega – Vinys i Industrijsko-obrtnička škola Slatina - Dijagnostički pisoar za otkrivanje raka prostate.

Projekt ‘Poduzetnici budućnosti‘ podržavali su predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a na dodjeli su sudjelovali ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak i Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

19. travanj 2024 18:16